18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak savaşı yasadışı mı?

Bugün bir İngiliz gazetesinde, Guardian’da Irak savaşıyla ilgili yeni iddialar ortaya atılıyor.

Bir uluslararası hukukçu tarafından kaleme alınan ve yeni yayımlanan bir kitapta yer alan iddiaları sayfalarına taşıyan Guardian, Irak savaşından iki hafta önce hükümetin hukuk işlerinden sorumlu devlet bakanı Lord Goldsmith’in savaşın yasa dışı ilan edilebileceği yönünde uyarılar yaptığını yazıyor.

Bu uyarıları dikkate alan İngiltere hükümetinin uluslararası mahkemelerde kendisini savunmak üzere hukukçulardan oluşan bir ekip kurduğu da ifade ediliyor gazetenin haberinde.

Dışişleri’nin yasal danışmanının da savaşı, ’bir saldırı suçu’ olarak nitelendirdiği belirtiliyor.

Gazetenin başyazısında ise şu ifadeler kullanılıyor:

"Hukuk işlerinden sorumlu bakanın tavsiyesi, savaşa gitme kararının alınmasında kilit önemdeydi. Eğer Lord Goldsmith, güç kullanımının yasal gerekçelerinin kuşkulu olduğunu söyleseydi, İngiltere Irak’a saldıramazdı. Bunlar çok ciddi iddialar ve yanıtsız bırakılmamaları gerekiyor. Dolayısıyla, bu noktada üç şey yapılmalı. İlk olarak, hükümet Lord Goldsmith’in tavsiyelerinin yer aldığı tüm taslakları yayımlayarak, spekülasyonlara son vermeli. İkincisi, tavsiye hakkında bir soruşturma açılmalı. Ve üçüncü olarak da bu konuyla ilgili olan herkes, süreçte nasıl bir rol oynadıkları hakkındaki soruları yanıtlamalı"

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 14:37:20
Güncelleme :24 Şubat 2005 Perşembe 00:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?