23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Irak seçimlerini Şiiler kazandı

Irak seçimlerinin geçici sonuçlarına göre, Şiiler oyların 47,6’sını, Kürt gruplar yüzde 25, 4’ünü, İyad Allawi’nin partisi de yüzde 13,6’sını kazandı. 

Açıklanan geçici sonuçlara göre seçimlere katılım oranı yüzde 58 civarında oldu ve kullanılan oyların yaklaşık 8.5 milyonu geçerli sayıldı.

Bu sonuçların ardından yeni başbakanı Şiilerin seçmesi bekleniyor.

Sünniler ise yoğun olarak seçimleri boykot etti.

Örneğin, direnişin yoğun olduğu Sünni üçgeninin merkezinde yer alan Anbar bölgesinde seçimlere katılım oranı yüzde 2’de kaldı.

Seçimin galibi Şii gruplar Sünnileri de siyasi sürece çekmeye çalışacaklarını söylüyor.

Muhabirlerimiz, Kürtlerin Irak Parlamentosu’ndaki güç dengesini kontrol etmek istediklerini, ve devlet başkanığını istediklerini söylüyor.

Kürtler yaklaşık 2.2 milyon civarında oy alırken, Allavi’nin partisinin aldığı oy sayısı ise 1.2 milyon oldu.

Büyük Ayetullah Ali el Sistani’nin manevi liderliğinde bir koalisyon oluşturan Şiilerin seçimlerde en yüksek oyu almaları bekleniyordu.

Geçici sonuçların açıklanmasının ardından adayların üç günlük itiraz süreleri başladı.

İtirazların incelenmesinin ardından da sonuçlar resmi olarak ilan edilecek.

Seçim sonuçlarının kesin olarak açıklanmasının ardından mart başında yeni başbakanının atanması, mart sonunda da yeni hükümetin oluşturulması bekleniyor.

Süreç planlandığı gibi işlerse anayasa taslağı Ağustos ayının ortasında hazırlanacak. Ancak bu tarihin altı ay uzatılması söz konusu olabilecek.

Ekim ortasında ise anayasa konusunda referandum öngörülüyor. Aralık ayı ortasına da yeni hükümet için seçimler yine planlanan takvimde yer alıyor.

BBC TÜRÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2005 Pazar 22:22:17
Güncelleme :14 Şubat 2005 Pazartesi 07:53:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?