18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Irak’ın kuzeyine dolar yağıyor’

Irak’ta Kürtler, büyük bir güç kazanırken, Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, Kuzey Irak’a yabancı yatırımcının akın ettiğini ve bölgenin ekonomik kalkınmasında patlama yaşandığını yazdı.

Haberi, ’Kuzey Irak’a Dolar Yağıyor’ başlığıyla sayfalarına taşıyan gazeteye göre, Bağdat’taki bombalama ve adam kaçırma eylemlerinin tersine, Kuzey Irak, Batılı diplomatların ve Suudi Arabistanlı işadamlarının uğrak yeri haline geldi.

Bağdatlı politikacılar ve hatta Hintli aşçılar bile güvenlik sorununu çözmüş Kuzey Irak’a yatırım peşinde.

Habere göre, yurtdışında yaşayan Iraklı Kürt işadamları bölgeye yatırım yapmaya başladı, bölgede yeni süpermarket, hastane, süt imalathanesi ve restoranlar açıldı, Süleymaniye’de ise bir Amerikan üniversitesinin inşası devam ediyor. Bunun dışında bir İtalyan şirketi de şarap üretimi yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kuzey Iraklı yöneticiler, bölgenin kalkınmasına yardımcı olmak için yabancı yatırımcılara arsa verirken, beş yıl vergi muafiyeti öneriyor.

Delphine Minoui imzalı haberde, Kuzey Irak’ın bugünkü haline kimsenin inanamadığı, yabancı işadamlarının destekleri sayesinde Kürt çocuklarının denize kavuşmasının bile artık hayal olmadığı belirtildi.

İkinci Dubai olacak

Le Figaro’nun haberine göre, Kuzey Irak’a milyon dolarlar harcayarak büyük yatırımlar yapan yabancı işadamlarının amacı yeni bir Dubai yaratarak Körfez’deki, Avrupa’daki ve Bağdat’taki turistleri buraya çekmek.

Bir Kürt işadamının verdiği bilgiye göre, geçen yıl Haziran ve Eylül ayları arasında bölge 80 bin Iraklı turisti ağırladı. Yeniden yapılan Sheraton Oteli ise Kuzey Irak’ta göz kamaştıran binalar arasında.

AA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 10:57:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?