18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Iraklı Kürtler Türkiye'yi FAO'ya şikayet etti

Türkiye'nin, Kuzey Irak'ın güneyine tarihi geçmiş ve hormonsal özellikler taşıyan bozuk şekerleme türü gıda ve ürünler gönderdiği ileri sürüldü.
Son yıllarda, Türkiye'deki Habur sınır kapısı üzerinden Kuzey Irak'ın Zaho kentine getirilen gıdaların çoğunun hormonlu ve bozuk olduğu, buna rağmen Kuzey Irak'taki çeşitli bölgelere gönderildikleri ve tüketildikleri ileri sürüldü. Yerel yetkililer, Türkiye'nin bunu bilinçli bir politika haline dönüştürerek yıllardır uygulandığını belirttiler.
Bu durumdan Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de haberdar edildi. İddiaya göre, Türk şirketlerinin sınırın iki tarafında örgütledikleri şebeke ve rüşvet aracılığıyla gümrükten geçirdikleri ürünlerin Zaho, Dohuk, Erbil ve Süleymaniye bölgelerinde tüketiliyor.
Kuzey Iraklı sağlık uzmanları, "Türkiye ne kadar bozuk ve hormonlu mal varsa, hepsini Kuzey Irak'a gönderiyor. Türkiye'nin gönderdiği malların çoğu hormonlu ve uzun vadede insan sağlığını bozacak niteliktedir" diyerek, tehlikenin boyutuna dikkat çekiyor.
Iraklı Dr. Haşim Sabır ise, Türkiye'den gönderilen gıdalarla ilgili olarak, "Bu durumun bir an önce önlenmesi gerekiyor. Yoksa ileride halkımız üzerinde yeni bir sağlık felaketi doğurabilir" uyarısında bulundu.
ERBİL-İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2004 Cuma 14:57:33
Güncelleme :26 Mart 2004 Cuma 16:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?