18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Iraklı Kürtlerden 'radyasyon' iddiası

Saddam Hüseyin rejiminin radyasyon taşıyan zehirli silahlarının Irak'tan Türkiye'ye taşındığı iddia edildi.
Kuzey Irak'ta bulunan Kürt kaynakları, radyasyon taşıdığı tespit edilen hurdaların 1 milyon tondan fazlasının işlenmek üzere Habur Sınır Kapısı'ndan İskenderun'daki fabrikalara gönderildiğini öne sürdü.
Gümrük Memuru Abdulvahap Abdulkadir, Kürt kaynaklarına dayanarak yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 1 milyon 272 bin ton kimyasal hurdanın Türkiye'ye geçtiğini kaydetti.
Irak Savaşı'ndan sonra bölgede bulunan ABD'li askeri yetkililerin eski sisteme ait bütün teknik ve askeri malzemeleri imha edeceklerini resmen beyan etmesi üzerine harekete geçen Irak'a komşu ülkelerin işverenleri, hurdaya çevrilmiş teknik ve askeri malzemeleri almak için hükümetler nezdinde Iraklı yetkililerle bir dizi toplantı yaptı.
Ölümlere neden olan hurda silahlar ve askeri techizatların, ciddi bir kontrole tabi tutulmadan Türkiye'ye gönderildiği iddia ediliyor.
Silahlar, Türkiye-Suriye-Zaho üçgeninde bulunan Derebün Köyü'nün çevresindeki arazilerde 20 kadar sahada toplanıyor.
Bağdat, Musul, Kerkük, Basra ve diğer şehirlerden toplanan savaş artığı tüm silahlar; tanklar, toplar, mermiler, füze kovanları, zehirli gaz yapımında kullanılan çelik variller, demir, çelik, nikel ve diğer metal malzemeler; bu sahalarda işçiler tarafından vinçler, çekiciler ve kaynak makinaları ile parçalanıp yüklemeye hazır hale getiriliyor.
Hurdaya çevrilen silah artıkları arasında askeri araçlar, küçük, büyük mermi kovanları, roketatar, havantopu, uçaksavar, tank, top ve panzerler, füze rampaları, kapsülleri çıkarılmış füze başlıkları, uçak parçaları ve kimyasal silah yapımında kullanılmak için hazırlanmış büyük demir depoların, zehirli gazların saklandığı çelik variller ve çeşitli kimyasal silah atıklarının bulunduğu kaydediliyor.
Hurdaların Erbil Hükümeti'nin onayı ile kurulan Bradost Şirketi tarafından Türk firmalarına pazarlandığı bildirildi. Bu işte büyük rantın döndüğünü ifade eden gümrük memuru Abdulvahap Abdulkadir, şimdiye kadar 1 milyon 272 bin ton kimyasal hurdanın Türkiye'ye geçtiğini belirtti.
Abdulkadir, ton başına 87 dolar gümrük harcı alınan hurdalardan elde edilen bütün gelirin Erbil Hükümeti'ne aktarıldığını belirterek, hurdalardan bugüne kadar 11 milyon 641 dolar gümrük vergisi alındığını söyledi.
FERHAT ÖZER - ERBİL (İHA)
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2004 Çarşamba 18:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?