17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta 2 Türk serbest

Irak’ta rehin alınan iki Türk mühendis Ali Daşkın ve Abdullah Özdemir serbest bırakıldı. Irak’ta iki gün önce cesedi bulunan Türk şoförünün ise Ramazan Erkul olduğu belirlendi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Usluel ve ŞA-RA adlı elektrik şirketlerinde çalışan iki mühendis, bugün TSİ 15.30’da serbest bırakıldılar.

Daşkın ve Özdemir’in, şu an Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde oldukları belirtildi.

Irak’ta öldürülen Türk’ün kimliği belirlendi

Irak’ın Beyci kentinde iki gün önce bulunan cesetlerden birinin Ramazan Erkul adlı Türk şoför, diğerinin ise Muhammed Tahir Kerim adlı Iraklı tercümana ait olduğu anlaşıldı.

Diplomatik kaynaklar, Türk şoför Erkul’un başına kurşun sıkılarak öldürüldüğünü bildirdi. Erkul’un cenazesinin Beyci’deki hastanede yer kalmadığı gerekçesiyle Tikrit Devlet Hastanesi morguna götürüldüğü belirtiliyor.

Aynı kaynaklar, Irak makamlarının olayla ilgili soruşturma yürüttüğünü, soruşturmanın ardından Erkul’un cenazesinin Türkiye’ye getirilmesi işlemlerine başlanacağını söylediler.

20 ağustosta sınırdan geçmişti

20 ağustosta Habur sınır kapısından Irak’a giriş yaptığı belirlenen Ramazan Erkül, Zaho kentinde yanına aldığı Muhammed Tahir Kerim isimli Iraklı rehber ile başkent Bağdat’a doğru yola çıkmıştı.

Erkul’un rehin alınıp alınmadığı ya da seyir halindeyken aracına ateş açılıp açılmadığı ise, henüz netleşmedi.

Bağdat Büyükelçiliği araştırmalarını sürdürüyor

El Cezire televizyonu, iki gün önce Irak’ın Beyci kenti yakınlarında vurularak öldürülmüş iki Türk’ün cesedinin bulunduğunu duyurmuştu.

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği yetkilileri, söz konusu haberin araştırıldığını açıkladı. Büyükelçilik yetkilileri, bu haber dışında ellerinde bilgi olmadığının da altını çizdi.

Ankara’daki diplomatik kaynaklar da, Dışişleri Bakanlığı’na öldürülen kişilerin kimlikleriyle ilgili bir bilgi ulaşmadığını kaydetti.

Ailesi inanamıyor

Beyci kasabasında ölü bulunan Erkül’ün Cizre’deki ailesi ölüm haberine inanmak istemiyor. Erkül’den en son iki gün önce haber aldıklarını söyleyen eşi Güler Erkül, "bugünlerde dönmesini bekliyorduk" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Irak’ta kaçırılan Türk sayısı beşin üzerinde

Irak’ta kaçırılan ya da kaybolan Türk vatandaşı sayısı beşi geçti.

Geçtiğimiz çarşamba günü Irak’taki direnişciler, Abdullah Özdemir ve Ali Daşkın’ı rehin tuttuklarını, Özdemir ve Daşkın’ın çalıştıkları firmaların 72 saat içinde Irak’ı terk etmelerini istedi.

Özdemir ve Daşkın’ın çalıştıkları Şa-Ra ve Usluer firmaları aynı gün yaptıkları acil açıklamada, ülkeyi terk etme kararı aldıklarını duyurdu.

Son 15 gün içinde, beş Türk TIR şoförüyle bir tercümanın aileleri, yakınlarının kaçırıldığını veya kaybolduklarını belirtti. Bu kişilerden biri daha sonra serbest bırakıldı.

Bu bilgilere göre, Mersin’den Irak’a malzeme götürdükten sonra rehin alınan Tahsin Top ile 7 temmuzda Irak’a giden Teyfik Alkan’dan, o günden bu yana haber alınamıyor.

Tarsus İlçesi’nde yaşayan, Musul yakınlarında lokantada yemek yedikleri sırada 14 ağustosta kaçırıldıkları bildirilen Mustafa Köksal ile Durmuş Kumdereli’nin aileleri de aradan geçen süre içinde kendilerine herhangi bir haber iletilmediğini söylemişlerdi, ancak Köksal daha sonra ailesinin yanına geldi.

Köksal, yaptığı açıklamada, günlerce rehin kaldığını belirterek, ’’inşallah Durmuş Kumdereli de kurtulup, ailesinin yanına döner’’ dedi.

Antakya’da ise Irak’a giden Tahir Karaf’tan uzun süredir haber alınamıyor.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise, tercüman olarak Irak’a giden Aytullah Gezmen’in ailesi oğullarından gelecek haberi bekliyor.

Gül: "Rehineleri kurtarmak için çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak’ta rehin alınan Türk kamyon şoförlerinin sayısının sorulması üzerine, 21 ağustosta yaptığı açıklamada, ’’mevcut olanları kurtarmak için çalışıyoruz’’ açıklamasında bulunmuştu.

Irak’ta geçtiğimiz nisan ayından bu yana birçok rehin alma olayı yaşandı. Rehinelerin bir kısmı serbest bırakılırken bazıları öldürüldü.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2004 Pazar 20:49:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?