31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta 40 Şii milis öldürüldü

Amerikan ordusu, Bağdat'ın güneyindeki Nasıriye'de bir saldırıya yanıt veren Irak güvenlik güçlerinin 40 Şii milisi öldürdüklerini bildirdi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Nasıriye'nin güneyindeki Zukel Çiuk mahallesinde düzenlenen operasyonda 40 Şii milisin de tutuklandığı belirtilerek operasyonun, Irak ordu, polis ve özel harekat birliklerinin 300'den fazla mensubuyla ortak ve Amerikan özel kuvvetlerinin danışmanlığında yürütüldüğü kaydedildi.

AMERİKALI GENERAL'DEN İRAN'A SUÇLAMA

Öte yandan, Irak'ın merkezindeki Şii vilayetlerinde bulunan Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Rick Lynch, Şii direnişçilerin saldırılarının gelişmişlik derecesinin giderek arttığını, bunun da İranlı grupların Şii direnişçilere desteklerinin daha fazla olduğunu gösterdiğini söyledi.

General Lynch, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şii aşırılık yanlılarının roket ve havan topuyla düzenledikleri saldırıların etkinlik kazandığını belirterek, bunun bu gruplara İran yardımının artışını ortaya koyduğunu ifade etti.

Komutası altındaki birlikler İran sınırına yakın bölgelerde görev yapan Amerikalı general, "İran etkisinin arttığını görüyoruz. Ele geçen İran yapısı silah sayısında da artış var. Bu bölgelerde İran markası taşıyan mühimmatın bulunduğu çok sayıda silah zulası bulundu" diye konuştu.

General Lynch, kısa süre önce tutuklanan 25 Şii milisin İran'da veya Irak'ta bu ülke ile bağlantılı gruplardan eğitim aldıklarını itiraf ettiklerini sözlerine ekledi.
Lynch, komutası altındaki Babil, Vessit, Kerbela ve Necef'ta öldürülen 146 Amerikan askerinden çoğunun ölümüne İran yapımı mühimmatın yol açtığını söyledi.

aa
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 00:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?