19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak'ta 9 Türk bombacı var

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi’nden bir görevli, ‘İnfaz kasetinde Türkçe konuşan iki cellattan birinin Habib Aktaş olma ihtimali çok yüksek’ dedi. Irak’ta 9 Türk bombacının olduğu belirtiliyor.

Murat Yüce’nin infaz kasedindeki, ‘Önce o başlasın’, ‘Tamam, öldü öldü’, ‘Kasedi çıkartayım mı?’ Türkçe sözler, İstanbul’daki kanlı bomba eylemlerinin sorumlularını akla getirdi. Emniyet, infazı Irak’ta oldukları bilinen Habib Aktaş, Gürcan Baç ve Azad Ekinci’nin gerçekleştirmiş olabileceği üzerinde duruyor.

Bu konudaki ayrıntıları Hürriyet gazetesinin "Sesler Tanıdık" başlıklı ve Kadir ERCAN ve Toygun ATİLLA imzalı haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

ABD’nin Irak’taki üssünde çamaşırhanede çalışırken kaçırılan ve kamera önünde maskeli kişilerce başına üç kurşun sıkılarak öldürülen Murat Yüce’nin son anlarında duyulan Türkçe konuşmalar Ankara’yı ayağa kaldırdı.

İnfazın kaydedildiği kasetin hemen başında geçen, ‘Önce o başlasın’ ifadesi ile Yüce kanlar içinde yatarken duyulan ‘Tamam, öldü, öldü’ ve ‘Kasedi çıkartayım mı?’ diyalogu akıllara İstanbul’daki kanlı bomba eylemlerinin kaçak sorumlularını getirdi. Kaset kaydına göre infaz anında Türkçe bilen en az iki kişinin olay yerinde olduğuna inanan Emniyet’e göre, İstanbul bombacılarından dokuzu Irak’ta direnişçilerle birlikte savaşıyor.

Bu isimlerden Habip Aktaş, Gürcan Baç ve Azad Ekinci’nin yakın zamana kadar aileleriyle Irak’tan haberleştikleri biliniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkili ‘Her ne kadar infazı gerçekleştirenler yüzlerini maskeyle gizlemiş olsalar bile, Türkçe konuşan cellatlardan birinin Habip Aktaş olma ihtimali yüksek’ dedi.

İstanbul’u 15 ve 20 Kasım’da kana bulayan bombalı intihar eylemlerinin ardından kayıplara karışan Habip Aktaş, Gürcan Baç ve Azad Ekinci’nin Murat Yüce’nin infazını yapan kişiler arasında olabileceği ihtimali polisi alarma geçirdi. Görüntü kayıtlarını inceleyen polis, kamera görüntülerinde Türkçe ‘Önce o başlasın’ diyen eylemcinin, üç bombacıdan biri olma ihtimalini değerlendiriyor. Öldürülmeden önce Murat Yüce’ye okutulan Türkçe metnin de bu eylemci tarafından yazdırılmış olabileceği görüşü ağır basıyor.

1.5 AY ÖNCE BAĞLANTI KESİLDİ

İstanbul’da meydana gelen intihar eylemlerinin soruşturmasını yürüten üst düzey bir emniyet yetkilisi ise bombacıların 4 eylemden sonraki asıl hedeflerinin Irak’taki Amerikan güçleri ile savaşa girmek olduğunu belirtti. Aynı emniyet yetkilisi, ‘Irak’ta olduklarının tespit edilmesinden yaklaşık 1.5 ay sonra Türkiye ile bağlantıları kesildi. Irak’ta oldukları kesin. Ama sağ mıdırlar, yoksa bazıları çatışmalarda öldü mü bunu bilmiyoruz. İstanbul’da sorgulanan sanıklar Irak’ta 7 bin kadar El-Kaide militanı olduğunu söylemişti. Oradaki oluşumu biliyorlar ve şu an oradalar. Bu veriler bu teröristlerin Irak’ta olmaları ve infaza katılmış olmaları ihtimalini güçlendiriyor’ dedi.

İnfaz anı ile görüntüler ve ses kayıtlarının incelendiğini belirten yetkili, ‘Henüz kesin bir tespitimiz yok. Araştırmalarımız sürüyor. 15-20 Kasım tarihlerindeki eylemlerden sonra Türkiye’den kaçan bu teröristlerin El-Kaide örgütünde güçlendiklerini de tahmin ediyoruz’ dedi.

Bu arada Felluce’de kaçırılarak bir ay rehin tutulan Adanalı klima ustası 26 yaşındaki Murat Kızıl, ‘İfademi alanlardan biri çok düzgün Türkçe konuşuyordu.’ dedi. Kızıl, şunları söyledi:

‘Yanıma iki tercüman geldi. Birinin şivesi biraz bozuk olmasına karşın diğeri çok düzgün Türkçe konuşuyordu. Üniversite eğitimi almış bir hali vardı. Bizden çalıştığımız firmanın teknik özelliklerini ve bilgisayar programlarını sorup, bilgi alıyorlardı.’

Onunla birlikteler

İstihbarat birimlerine göre İstanbul’daki eylemden hemen sonra Suriye üzerinden Irak’a geçtiği belirlenen Habib Aktaş, Gürcan Baç ve Azad Ekinci’nin bu ülkedeki El Kaide yöneticilerinden Ebu Musab El Zarkavi’ye bağlı eylemcilerin yanında olduğu kesinleşti. Bu bilgi Amerikan istihbarat birimleri ile de paylaşıldı.

Ses kayıtları karşılaştırılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’nda, infaz görüntülerinde Türkçe konuşan eylemcinin ses kayıtları ile Habib Aktaş’ın ses kayıtları karşılaştırılıyor. İstanbul’daki bombalama olaylarından sonra Kuzey Irak’a kaçan Habib Aktaş’ın buradan ailesiyle yaptığı telefon konuşmaları, polis tarafından kayda alınmıştı. Laboratuar incelemesinde bu ses kayıtları kullanılıyor.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2004 Çarşamba 08:30:04
Güncelleme :4 Ağustos 2004 Çarşamba 10:25:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?