17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta ABD'nin korktuğu oldu: Şii isyanı büyüyor

ABD'nin Irak'taki en yüksek yetkilisi Paul Bremer, Şii din adamı Muktada Sadr'ın 'meşru idareye karşı başkaldırısını' hoş göremeyeceğini açıkladı.

Bremer, Sadr'ın fiilen, Amerika önderliğindeki koalisyon ile Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin meşru iktidarı yerine kendi idaresini yerleştirmeye çalıştığını söyledi.

Amerikalı yetkili artık Irak halkının beklentisine uygun şekilde kanun ve düzen hakimiyetini yerleştireceklerini belirtti.

Pazar günü Irak'ın çeşitli yerlerinde düzenlenen ve şiddet olaylarına dönüşen protesto gösterilerinde toplam 40 kişi ölmüştü.

Amerikan ordusu, gece Şii milislerle şiddetli bir çatışmaya girdikleri bölgede asayişi sağladıklarını duyurdu. Çatışmalarda 20 Iraklı ve sekiz Amerikan askeri öldü.

BBC'nin Sadr City adı verilen semtteki muhabiri Iraklıların cenaze töreninde yumruklarını havaya kaldırıp sloganlar attıklarını anlattı.

Apache helikopterleriyle operasyon

Bağdat'ta bugün de yeni çatışmalar meydana geldi.

Apache saldırı helikopterleri Şula mahallesinde görgü tanıklarının söylediğine göre, helikopterler Muktada Sadr'a bağlı milislere saldırdı. Bir Amerikan taşıtının yandığı görüldü.

Helikopterlerden önce Amerikan tankları bölgeye doğru harekete geçmişti. Buradaki resmi binaları koruma altına aldılar.

Muktada Sadr, ABD öncülüğündeki işgalin ilk günden bu yana en ateşli muhaliflerinden biriydi.

Şiiler arasında büyük saygı gören bir aileden gelen Sadr, ülkedeki yabancılara karşı sert açıklamaları ile özelllikle gençler arasında taraftar buluyor.

Sadr, geçen yıl Mehdi Ordusu adı altında bir silahlı güç oluşturmaya girişmiş ve bu gücü işgale son vermek için kullanma tehdidinde bulunmuştu.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2004 Pazartesi 20:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?