18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak'ta berberlere 'sakal tıraşı yapmayın' baskısı

Irak'ta her gün yaşanan şiddet olayları yanında, bazı bölgelerde siyasi ve sosyal yıldırma politikaları da izlendiği gözleniyor. Bağdat’ın bazı bölgelerinde, berberlere erkeklerin sakallarını düzeltmemeleri ya da tıraş etmemeleri yönünde baskı yapılıyor.

Son birkaç ayda, CD satan dükkanlar saldırıya uğradı, Hristiyanların işlettiği içki dükkanları bombalandı ve çarşaf giymeyen kadınlar tehdit altında kaldı. Ancak dini konularda radikal kesimler belli ki sadece kadınların saçlarının görünmesinden endişe etmiyor. Anlaşılan sıra erkeklerin sakallarında.

Dindar müslümanlar, kendini dine adamanın simgesi olarak sakallarını uzatmayı tercih ediyorlar. Ama çoğu Iraklı erkek sade bir bıyıkla yetinmeye meyilli. Bağdat’ın merkezinde dükkanı olan bir berber, BBC’ye bıyık ya da sakalları düzeltmeyi ya da tıraş etmeyi bırakırsa gelirinin yarısını kaybedeceğini anlattı. Ama tıraş makinesini bırakmayı reddetmek de tehlikeli olabilir. Şu ana kadar bu tehditleri görmezden gelen birkaç berberin ölüm haberi geldi.

Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, BBC’ye bu olayların genel durumun bir göstergesi olduğunu anlattı. Sözcüye göre hemen her alanda bu tür gözdağı verme olaylarında artış yaşandığını ve şu anda bunu engellemenin de pek mümkün olmadığını söyledi.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2005 Pazartesi 11:03:39
Güncelleme :10 Ocak 2005 Pazartesi 12:03:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?