17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta CIA'nın desteklediği Allavi Başbakan

Amerika Birleşik Devletleri tarafından kurulan Irak Yönetim Konseyi, kendisini fesheredek, yetkilerini yeni kurulan geçici hükümete bıraktı.

Aslında Irak Yönetim Konseyi'nin, egemenliğin resmen devri için Amerika tarafından belirlenen 30 Haziran tarihine kadar görevini sürdürmesi bekleniyordu.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, bunun koalisyonun da egemenliği devrettiği anlamına gelmediğini, 30 Haziran tarihine kadar görevlerini sürdüreceklerini söyledi.

Yeni Irak kabinesinde kim kimdir?

Başbakanlık görevine getirilen İyad Allavi, kabinesinde yer alacak bakanların isimlerini açıkladı.

Buna göre, Adil Abdül Mehdi Maliye Bakanı, Hazım eş Shalaan Savunma Bakanı, Faleh el Nakip İçişleri Bakanı olurken, Hoşyar Zebari Dışişleri Bakanlığı koltuğunu korudu.

Yeni geçici hükümetin üyeleri, Bağdat'ta yapılan yemin töreniyle görevlerine resmen atanmış oldu.

Allavi CIA Destekli

İngiltere’de nöroloji üzerine eğitim gören İyad Allavi laik bir Şii olarak tanınıyor. Allavi, 1970’lerin başlarında eski Irak rejimine karşı muhalefete başlamış, yönetime karşı muhalefet oluşturmaya yönelik uluslararası çabalarda ön saflarda yer almıştı. Uzun yıllarını sürgünde geçiren Allavi 1990’da Saddam yönetimine karşı, CIA ve İngiliz İstihbarat teşkilatının desteklediği Irak Ulusal Kongresi’ni kurdu.

Bir süredir İyad Allavi, aynı zamanda akrabası olan Ahmed Çelebi’ye karşı hükümette etkin olmak için mücadele veriyordu. Bu kararla, İyad Allavi, geçen hafta işgal yönetimiyle ilişkileri bozulan Çelebi’yi geride bırakmış oldu.

Konsey üyelerinden Adnan Paçacı ise yaptığı açıklamada, devlet başkanlığına bir Sünni’nin getirileceğini söyledi.

İlk açıklamalar

Devlet Başkanlığı'na atanan Gazi el Yaver, yemin töreninde yaptığı konuşmada, hedefinin, Irak'ı katillerden arındırmak ve tek bir millet haline getirmek olduğunu söyledi.

El Yaver, komşularıyla barış ve işbirliği içinde yaşayacak, çoğulcu, demokratik ve federal bir Irak istediğini belirtti.

Yeni Başbakan İyad Allavi ise, egemenliğin ay sonunda devrine hazırlık için çalışmaya şimdiden başladıklarını söyledi.

Allavi, ülkenin karşı karşıya bulunduğu tehditlerin aşılması için Amerika öncülüğündeki koalisyon ile yakın işbirliği içinde olacaklarını belirttti.

Allavi, koalisyona, çalışmalarından dolayı teşekkür etti, ancak, hiçbir ülkenin işgal altında olmak istemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Yeni Irak Devlet Başkanı Gazi Yaver

Otuz yıllık Saddam Hüseyin iktidarı ardından Irak'ın yeni Devlet Başkanı Gazi Yaver oldu.

ABD'nin belirlediği Geçici Yönetim Konseyi'nin dün yapacağı ve ülkenin yeni devlet başkanını belirleyeceği toplantının ertelenmesinin ardından bugün yapılan açıklamayla, Gazi Yaver'in yeni Irak Devlet Başkanı olarak atandığı açıklandı.

Konsey, başbakanlık ile bazı bakanlıkları zaten belirledi ama daha ziyade sembolik işlevi olan devlet başkanlığına kimin getirileceği üzerinde anlaşmazlık sürüyordu.

Atama konusunda gelen haberlere göre bu görevin önce eski Dışişleri Bakanı Adnan Paçacı'ya teklif edildiği ancak Paçacı'nın görevi reddettiği belirtiliyor.

Konsey üyelerinin çoğunun, Konsey'in başkanlığını yürüten Gazi Yaver'in bu göreve getirilmesini istediği belirtiliyordu.

Gazi Yaver, bölgedeki en güçlü aşiretlerden birinin üyesi olan bir inşaat mühendisi.

Portre: Gazi Yaver

Irak'ın yeni Devlet Başkanı Gazi Yaver, ülkesinde ABD'yle yakın ilişkileri olan ama Washington'un politikalarını da sert bir dille eleştiren bir işadamı ve aşiret lideri olarak tanınıyor.

Kırk beş yaşındaki Yaver, uzun süre Suudi Arabistan'da sürgünde yaşadı.

Eğitimini buradaki Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra uzun süre bir telekomünikasyon şirketinin yöneteciliğini yaptı.

Yaver, Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde de mühendislik eğitimi aldı.

Saddam Hüseyin devrilince Irak'a döndü ve Irak Yönetim Konseyi'ne atandı.

Yaver bu görevdeyken koalisyon birliklerine düzenlenen saldırıları sık sık kınadı; ancak Irak'ta güvenliği sağlayamayan Amerikan ordusunu da açıkça eleştirdi.

Ayrıca Amerikalılar'ın Saddam Hüseyin'in eski devlet başkanlığı konutunda kalmaya devam etmesini ''kabul edilemez'' bulduğunu söyledi.

Sünni liderin karşı çıktığı bir diğer nokta, 30 Haziran'da yönetimi devralması planlanan yeni Irak hükümeti için yapılan planlar.

Yaver özellikle ülkede kalacak 135 bin koalisyon askeri üzerinde yeni hükümete yeterince söz hakkı verilmemesini eleştiriyor.

Aşiret lideri

Günlük hayatında geleneksel Arap kıyafetleriyle dolaşmayı tercih eden Gazi Yaver, Musul kenti civarında yaşayan Şammar aşiretinin liderlerinden.

Körfez bölgesinin en büyük aşiretlerinden biri olan Şammar'da hem Sünni, hem de Şii gruplar bulunuyor.

Devlet başkanlığı için Irak Yönetim Konseyi'nde yapılan çetin pazarlıklarda 22 üyeden çoğunun desteğini alan Yaver'in yeni görevi, en azından kağıt üzerinde, sembolik bir rol.

Yetkileri daha geniş olan başbakanlık görevine ise geçen hafta Amerikan yönetimiyle olan sıkı bağlarıyla bilinen Şii işadamı İyad Allavi getirilmişti.

Gazi Yaver'se geçenlerde yayımlanan bir söyleşisinde devlet başkanlığını ancak ''gerçekten yetki sahibi olacaksa'' kabul edeceğini söylemişti.

Irak'taki geçici hükümeti belirleyecek kişi olarak görevlendirilen Birleşmiş Milletler elçisi Lahdar Brahimi de Gazi Yaver'in Devlet Başkanı olarak atandığını doğruladı.

Iraklılar tarafından Konsey üyelerine baskı uygulamak ve yönlendirmeye çalışmakla suçlanan Washington herhangi bir adayın devlet başkanı olarak seçilmesi için baskı yapmadığını savundu.

ABD kabineden memnun

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, yeni Irak Hükümeti'nin belli olmasının ardından yaptığı açıklamada kabinedeki isimleri değerlendirdi.

Rice düzenlediği basın toplantısında, listenin çok iyi olduğunu ve kabinedeki isimlerden çok memnun olduklarını belirtti.

Rice, ''bugünkü açıklama, özgür Irak'ın geleceği için çok olumlu bir adım'' diye konuştu.

Yeni hükümetle birlikte kısa süreli bir şiddet tırmanışı olabileceği uyarısında bulunan Rice, ancak önemli olanın siyasi sürecin sürmesi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da bu sonuçtan çok memnun olduğunu açıkladı.

Kabineden Arap ülkeleri de memnun

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da yeni Irak Devlet Başkanı olarak atanan Gazi El Yaver'in, olumlu geçmişiyle Irak'ın önemli siyasetçilerinden birisi ve tanınmış bir şahıs olduğuna dikkat çekti.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir ise Irak hükümetinin Irak halkını temsil etmesi gerektiğini belirterek, bekleyip görecekleri açıklamasında bulundu. Bahreyn ve Kuveyt de yeni devlet başkanını kutlayan ülkeler arasında yer aldı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2004 Salı 21:44:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?