18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak’ta en kanlı intihar saldırısı

Bağdat’ın güneyindeki bir sağlık ocağına dün sabah düzenlenen intihar saldırısında, 125 kişi öldü, en az 130 kişi de yaralandı. Hilla semtinde düzenlenen saldırının ardından, ölü sayısının daha da artmasından kaygı duyuluyor.

Bu, Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana düzenlenen en ölümcül saldırı oldu. Görgü tanıklarına göre, intihar eylemcisi, bomba yüklü aracını hastane dışında bekleyen kalabalığın üzerine sürdü. Kuyruktakilerin, devlet dairesine iş başvurusu yaptıkları ve sağlık kontrolünden geçmek amacıyla bekledikleri belirtildi.

Yetkililer, patlamanın şiddetinden, saldırganın aracının izinin bile kalmadığını söylüyor.

Bu arada Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba kentinde polisle direnişçiler arasında çıkan silahlı çatışmada bir sivilin öldüğü ve iki kişinin de yaralandığı bildirildi.


Bu arada, bir yetkili, bomba yüklü aracın kalıntılarında, intihar bombacısının direksiyona tutunmuş elleriyle yanmış bir Kuran bulduklarını açıkladı.

Yaralılara müdahale edebilmek için hastanenin kalp hastalıkları birimi de dahil olmak üzere tüm birimlerin seferber edildiği belirtiliyor.

Memuriyet başvurusu

Saldırı, Hilla belediyesi yakınlarında bir sağlık ocağı önünde toplanmış olan memur adaylarını hedef alıyordu.

Polis yetkilileri, bu kişilerin devlet memuru olmak ya da Saddam Hüseyin’in ölümü ardından ayrıldıkları işlerine dönebilmek amacıyla sağlık muayenesinden geçmek üzere kuyrukta beklediğini söylüyor.

Yakında hareketli bir pazar yeri bulunmasının da ölü sayısının artmasına yol açtığı belirtiliyor.

Şiilerin çoğunlukta olduğu Hilla’da düzenlenen saldırı Şiilerin yeni Irak hükümetini kurmak için hazırlıklarını sürdürdüğü bir döneme rastlıyor.

Yönetimde ve özellikle güvenlik kuvvetlerinde çalışan Iraklılar, isyancıların başlıca hedefleri arasında.

Amerikan askerlerine göre, daha kolay hedef olan bu kişilere düzenlenen saldırılar ayrıca yönetime destek verilmesini de caydırmayı hedefliyor.

Geçen hafta da Irak’ın Tıkrit kentinde bir karakola düzenlenen bombalı saldırı sonucu en az 12 kişi hayatını kaybetmişti.


BBC TÜRKÇE / VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 13:13:26
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 01:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?