17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta 'iç savaş' endişesi

Irak'taki Sünni Müslümanlar'ın ABD'yi Şii Müslümanlar'a daha fazla ayrıcalık tanımakla suçladığını, Kürtler'in bağımsızlık olmasa bile özerklik taleplerini açık açık belirttiğini ve son günlerde intihar saldırılarında 100'den fazla kişinin öldüğüne dikkat çeken günlük New York Times (NYT) gazetesi, ülkenin belki de bir iç savaşa sürüklendiğini yazdı.
Saddam Hüseyin'in iktidardan uzaklaştırılmasından beri Irak'taki etnik ve dini gruplar arasındaki rekabet ve düşmanlığın ayyuka çıktığını vurgulayan gazete, Iraklılar'a egemenliğin devredileceği 30 Haziran'a yaklaşıldıkça, gruplar arasındaki gerginliğin artmakta olduğunu ifade etti.
Irak'a ziyaretini daha yeni tamamlayan ABD temsilcisi Lakhdar Brahimi'nin, Irak'taki liderleri "ülkenin menfaatlerini kabile, etnik grup ve dini toplulukların önüne koymadıkça, Irak'ın çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalacağı" uyarısında bulunduğunu belirten NYT, Brahimi'nin Cuma günü düzenlediği basın konferansında, "Hükümet Konseyi üyeleri ve ülkenin her yerindeki Iraklılar'ı dikkatli olmaya çağırdım. Çünkü iç savaşlar bir kişinin kararı ile olmuyor" dediğini kaydetti.
Lübnan ve Yemen'deki iç çatışmalarda arabuluculuk yapan Brahimi'nin, Iraklılar'a, "İç savaşlar insanların düşüncesiz ve bencil olmalarından ziyade kendilerini düşünmelerinden çıktı" dediğini ifade eden gazete, adının açıklanmasını istemeyen üst seviye ABD'li bir yetkilinin eski Yugoslavya'da ve komünist rejimin çökmesinden sonra Sovyetler Birliği'nde meydana gelen çatışmalara işaret ederek "Irak'ta bir iç savaşın mümkün olduğunu" söylediğini bildirdi.
Öte yandan, savaştan önce bazı Batılı ve Arap bilim adamlarının Saddam rejiminin yıkılması halinde ülkenin bir iç savaşa düşeceği tahmininde bulunduklarına işaret eden gazete, buna rağmen bir çok Iraklı'nın barışı korumakta kararlı olduklarını söylediklerini belirterek, Irak Hükümet Konseyi Sözcüsü Hamid el Kafaai'nin, "Biz hiç birbirimizle savaşmadık. Biz bir ülkeyiz ve bir kalacağız" şeklindeki sözlerini hatırlattı.
BAĞDAT _ İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 18:35:35
Güncelleme :16 Şubat 2004 Pazartesi 22:05:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?