17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta insanlık utancı

Irak'ta, ABD askerlerinden sonra İngiliz askerlerinin de işkence yaptığını gösteren fotoğraflar dünyayı şok etti İngiliz Daily Mirror, İngiliz askerinin, kafasına çuval geçirilmiş Iraklı mahkûma işkence yaparken fotoğrafını yayımladı.

Amerikan askerlerinin Iraklıları çırılçıplak soyup öldüresiye dövdükleri, cinsel ilişkiye zorladıkları fotoğraflardan sonra bu kez de İngiliz askerlerin yaptığı işkencelerin fotoğrafları dünyayı şok etti. İngiliz askerlerinin, işkenceci diye suçladıkları Saddam'dan da daha vahşi olabildiklerini gösteren bu fotoğraflar hırsızlık suçundan yakalanan 18 yaşındaki Iraklı bir mahkuma yapılan işkenceleri belgeliyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Mirror, bir İngiliz askerinin, kafasına çuval geçirilmiş, yarı çıplak Iraklı bir mahkumun üzerine idrarını yaparken çekilmiş fotoğrafını yayımladı. Diğer fotoğraflarda ise Iraklı mahkum kafasına silah dayanmış, kasıklarına silahla vurulurken, ağzına silah namlusu dayanmış ve üstü başı yırtılmış bir şekilde görülüyor.

Fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlayan kişi ise güvenlik nedeniyle ismi gizli tutulan bir İngiliz askeri. İşkence fotoğraflarını gazeteye ileten asker, Basra'daki İngiliz birlikleri içinde sertlik yanlısı bir grubun bulunduğunu, bu askerlerin esirlerin yanı sıra sivillere de eziyet ettiğini söyledi.

Fotoğrafları basına neden verdiğine dair soruyu ise "Amerikan ve İngiliz askerlerinin Irak'ta neden öfke dolu bir direnişle karşı karşıya kaldığını göstermek istedim. Biz kendimize yardım etmiyoruz. Hiçbir zaman onları yanımıza çekemeyeceğiz. Kaybedilmiş bir savaş için mücadele ediyoruz" sözleriyle yanıtladı.

İşkence olaylarına katıldığını söyleyen bir İngiliz askeri ise fotoğraflarda görülen talihsiz Iraklı ile ilgili şunları anlattı:

"Onu yakalamak ve etkisiz hale getirmek için ilk önce sadece birkaç yumruk attık. Daha sonra aracın arkasına koyduk. Parmaklarına, kafasına, dizlerine coplarla vuruyorlardı. 8 saat boyunca çeşitli işkencelere maruz kaldı. Ölümle, dişlerinin sökülmesi ve kemiklerinin kırılmasıyla tehdit ediliyordu. Yüzünden gelen kanı görebiliyordunuz. Kafasındaki torbayı çıkartıp biraz su verdik ve dinlenmesi için 10 dakika bekledik. Sadece birkaç kelime söyleyebildi. O sırada 'Hayır, hayır' diye bağırıyordu. Daha sonra dişleri kırıldı. Ağzı burnu darmadağın oldu. Çenesi kırıldı, konuşamıyordu. Öleceğinden korktum. Daha sonra hareket halindeki bir araçtan yola atıldı. Yaşayıp yaşamadığını ise bilmiyorum. Gerçekten hiçbir şey yapmamıştı. Bunun yanlış olduğunu biliyorum. Çok üzgünüm."

GENELKURMAY DEVREDE

Gazete işkence fotoğraflarının yanı sıra, mahkumların köprüden atılarak cezalandırıldıklarına dair video görüntüleri olduğunu da yazdı. Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık görüntünün utanç verici olduğunu açıklarken olayla ilgili soruşturma başlattı. Başbakan Tony Blair'in sözcüsü, İngiliz askerlerinden, görevlerinin zorluğuna rağmen yüksek standartlı davranış beklediklerini söyledi. İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Mike Jackson da, iddiaların kanıtlanması halinde, kötü muamele ettikleri öne sürülen Lancashire taburundaki bazı askerlerin ordudan ihraç edileceklerini belirtti.
LONDRA - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2004 Pazar 10:10:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?