18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak'ta intihar saldırısı:20 ölü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü.

Saldırı, Bağdat’ta en çok korunan ’yeşil bölge’ yakınlarındaki İbn Zanbur restoranına giren bir intihar komandosunun üzerindeki bombayı patlatması sonucu meydana geldi.

Polis yetkilileri, ölenlerden beşinin polis olduğunu açıkladı. Güvenlik yetkilileri, saldırıda sivil kıyafet giyen bir çok güvenlik görevlisinin de öldüğünü belirtti.

Polis yetkilileri, patlamada 20 kişinin öldüğünü belirtirken, İçişleri Bakanlığı kaynakları patlamada en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 5’i polis 20 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Saldırı, Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün başlatılan ’zıpkın’ operasyonunun ardından geldi. ’Zıpkın’ operasyonu, başkent Bağdat’taki direnişçilerin bomba imalathanelerini bulmayı ve Sunni direnişçilerin yakalanmasını hedefliyor.

Irak’ta Şiilerin ağırlıkta olduğu yeni hükümetin geçtiğimiz nisan ayında kurulmasından bu yana tekrar şiddetlenen saldırılarda şu ana kadar binin üzerinde Iraklı hayatını kaybetti.

’Hançer’ operasyonu devam ediyor

Irak’ta şiddet devam ederken ABD ordusu ve Iraklı askerler, Irak’ın batısında ’Hançer’ adında ikinci bir geniş kapsamlı operasyon başlattı. Dün yapılan ’Zıpkın’ operasyonunda 50 direnişçi öldürüldü.

Askeri kaynaklara göre, Ramadi kentinin kuzeyinde başlatılan ’Hançer’ operasyonuna, yaklaşık bin ABD’li ve Iraklı asker katıldı.

Bağdat’ın 320 kilometre batısındaki Karabila’da dün yapılan ’Zıpkın’ operasyonunda, yaklaşık 50 direnişçinin öldürüldüğü, 100 kadarının yakalandığı bildirilmişti. ’Zıpkın’ operasyonuna da, yaklaşık bin ABD ve Irak askeri katılmıştı.

Barzani milletvekillerine hitap etti

Bu arada Kuzey Irak’ta yerel parlamento tarafından ’başkan’ seçilen Mesud Barzani, yeni Irak anayasasının geçmişte varılan anlaşmaları ve mevcut Geçici İdari Yasa’yı temel alması gerektiğini söyledi.

Bağdat’ta parlamentoda milletvekillerine hitap eden Barzani, ’’Geçici İdari Yasa’nın temel alınması ve bununla yetinilmesi konusunda hemfikiriz. Bu yasadan uzaklaşmamalıyız’’ diye konuştu.

Federal ve demokratik Irak’ın kurulması için işbirliği sözünü yineleyen Barzani, eski yönetimin Kerkük’te ve diğer bölgelerde ülkenin nüfus yapısını değiştirmesinin sonuçlarının düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Kerkük tartışması sürüyor

Hükümette Şiilerle birlikte güçlü bir durumda bulunan Kürtlerin, yeni anayasaya federal devlet ilkesini yerleştirmek için uğraştıkları belirtiliyor. Kürtlerin Kerkük kentinin özerk bölgeleri içinde yer almasını istemesi, Türkmenlerin ve Sünnilerin tepkisini çekiyor.

Kürtler, Saddam Hüseyin döneminde bölgeden uzaklaştırılan kişilerin kente dönmesini ve mülklerine yeniden sahip olmalarını istiyor. Bu konu Geçici İdari Yasa’nın 58’inci maddesinde açıkça belirtiliyor.

Barzani, bugünkü konuşmasında, ’’58. maddeyi uygulamamız, Kerkük’ün Kürt özelliğini kabul etmemiz ve kenti birlikte yaşamanın simgesi haline getirmemiz gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Irak’ta Saddam Hüseyin’in 2003’ün nisan ayında devrilmesinden sonra 2004’ün haziran ayına kadar ülkeyi yöneten Hükümet Konseyi’nin hazırladığı ve onayladığı Geçici İdari Yasa, anayasanın 15 ağustosa kadar hazırlanmasını ve 15 ekime kadar referanduma sunulmasını öngörüyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 16:00:55
Güncelleme :19 Haziran 2005 Pazar 16:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?