23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Irak’ta kadın milletvekiline suikast

Irak’ta ocak ayındaki seçimlerin ardından parlamento üyesi olan bir milletvekili evinde uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

Irak’ta günde ortalama 50-60 civarında saldırı düzenlendiği açıklandı

Öldürülen Lamia Abed Khadawi adlı kadın milletvekili, eski başbakan İyad Allavi’nin liderliğindeki koalisyon partisinin üyesiydi.

Polis, milletvekilinin evinde bulunduğu sırada kapısının zilinin çalındığını, kendisi kapıya yanıt verdiğinde de öldürüldüğünü açıkladı.

Suikast, Irak’ta direniş hareketinin azalmadığı tespitinin yapıldığı bir güne denk geld.

ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers yaptığı açıklamada, Iraklı isyancıların, saldırı kapasitelerini kaybetmediklerini söyledi.

Richard Myers, isyancıların, ülkede günde 50-60 civarı saldırı düzenlediklerini belirtti.

Myers, bunun geçen yılla aynı düzeyde olduğuna dikkat çekti.

’İyimserlik yok mu oluyor?’

Ancak Amerikan Genelkurmay Başkanı’na göre, Irak’ta şiddet olaylarındaki artışın, birlikte planlanmış bir hareketten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak içinse, zaman henüz çok erken.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, isyan hareketinin, sadece Amerikan ve koalisyon güçlerince değil, Iraklılarca da yenilgiye uğratılacağını söyledi.

Washington muhabirimiz Adam Brookes, Irak’ta, 30 Ocak’taki genel seçimlerin başarısı sonrası görülen iyimserliğin yok olduğunu belirtiyor.

Brookes’a göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’la ilgili görüşü şu: Bu ülkede başarı, kurulacak yeni hükümete bağlı.

Irak’ta dün, hükümet kurma çalışmalarında son aşamaya gelindiği belirtilmişti.

Başbakanlık görevini devralmaya hazırlanan İbrahim el Caferi’nin yeni kabinesini kısa süre içinde açıklayacağı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Bakanlar Kurulu listesini ’kabul ederse’, liste güven oyu için meclise gönderilecek.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 16:31:31
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 16:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?