18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak’ta Koalisyon kavgası yakın

İngiliz Times gazetesi başyazısında "Irak ses veriyor" demiş. İç sayfalardaki bir haberde seçimler sonrası artık koalisyon yolunda ’kavganın’ başlayacağı yorumu yapılmış.

Gazetenin yazarlarından William Rees-Mogg, "Sünnilerin kısmi güneş tutulması" demiş, bugünkü yazısının başlığında. Mogg, Irak sorunun bugüne kadar aslında Şiilerin ve Kürtlerin sorunu olduğunu, artıksa Sünnilerin sorunu haline dönüştüğünü vurguluyor.

Aynı gazeteden Bronwen Maddox ise Irak’ta halen kendilerine en çok güvenen toplum kesiminin, Kürtler olduğunu söylüyor. Maddox’a göre, Kürtlerin gücü, Irak’ta istikrara yardımcı olması açısından faydalı.

"Doğru, bu sonuçlar ayrı bir Kürt devleti çağrısı yapan bazı sesleri güçlendirebilir. Ancak bu kişiler üst düzey görevlerde değiller. Tam tersine, Kürtlerin, yeni hükümetten, çoğunun dile getirdikleri bir şeyi istemesi beklenebilir: Birleşik bir Irak içinde, üst düzey özerklik."

Allavi Başbakan kalabilir

Daily Telegraph başyazısında, tüm tehditlere karşın her 10 Iraklıdan altısının sandık başına gitmesini önleyemeyen teröristleri, ’seçimin gerçek mağlupları’ olarak nitelendirmiş.

Gazetenin diplomasi editörü Anton La Guardia ise listesi üçüncü sırada yer almasına rağmen, geçici Başbakan İyad Allavi’nin görevini sürdürebileceğini yazıyor.

Allavi’nin yakınındaki siyasetçilerden biri La Guardia’ya şu açıklamayı yapmış:

"Kürtler, İyad Allavi’yi destekleyeceklerdir. Çünkü dinci Şiilerin, iktidarı ele geçirmesini istemiyorlar."

’Kürtler artık daha güçlü’

Guardian muhabiri Jonathan Steele ise Kürtlerin nüfus oranlarına göre daha fazla oy almalarına dikkat çekiyor. Steele’e göre bu durumun nedeni, seçime katılım oranının Sünniler arasında az olması.

Jonathan Steele Kürtlerin bu durumda, ’Yeni Irak’ın federal temele dayanması konusunda daha güçlü konumda olacaklarını söylüyor. Steele, Kürtlerin böylece özerkliklerini koruyacaklarını da sözlerine ekliyor.

Şiilerin liderleri tecrübeli değil

Independent muhabiri Patrick Cockburn ise Şiilerin, Kürtler gibi tecrübeli ve etkin liderleri olmadığını söylüyor.

Cockburn, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi bünyesindeki Bedir Tugayları’nın, eski Baasçıların yeniden resmi görevlerden dışlanmasından bahsettiklerini, bunun kaosa yol açacağını belirtiyor.

"Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi ve Dava Partisi, kısmen İran’a ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’ne güvenmek gibi tuhaf bir durumla karşı karşıya. Zaferlerini, popüler olmalarından çok, Ayetullah Sistani’nin desteğine borçlı olduğunu biliyorlar. Yeni hükümette egemen olacaklar. Ancak Irak’ın çok sayıda problemini nasıl çözeceklerini, bilip bilmedikleri belirsiz."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 07:49:59
Güncelleme :14 Şubat 2005 Pazartesi 14:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?