19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak'ta savaşan askerlerin yarısı kanser

Son Irak savaşında ABD, iki bin 200 ton seyreltilmiş uranyum kullanınca, ABD askeri birimlerinde kanser alarmı verildi. Her 20 kişiden 8’nde kanserli ur tespit edildiği belirtildi.

Bilimadamları, son 16 ayda birbiri ardına çıkan kanser vakalarına, seyreltilmiş uranyumun neden olduğunu savunuyor.

ABD yönetimi aksini söylemesine rağmen, bilimadamları, ABD’nin savaşta kullandığı seyreltilmiş uranyumun ölüm tarlaları yarattığına kesin gözüyle bakıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da ‘seyreltilmiş uranyum projesi’ni yönetmiş olan Prof. Dr. Doug Rocke, savaşta ABD tarafından kullanılan seyreltilmiş uranyumun etkilerini şimdilik sadece orada savaşan ABD askerleri üzerinde gözlemlediklerini söyledi. Roche, uranyumun Irak halkı üzerinde yarattığı etkiyi ise henüz bilmediklerini belirtti.

ABD yönetimi ise askerlerin kansere yakalandığı tespitlerini reddediyor ve uranyumla kanseri ilişkilendirmekten itinayla kaçınıyor. ABD yönetimi, uranyum kullanımından bile pek bahsetmiyor.

ABD yönetimi sesiz kalmayı tercih ediyor

Ancak uzmanlar, ABD yönetiminin tam tersi görüşleri savunuyor. Bilimadamları, 2003’te Irak’a giden askerlerin hepsinin savaş alanında karılaşabilecekleri tüm hastalık ve virüslere karşı aşılandığını ve koruma altına alındığını belirtiyor.

Askerlerin hastalığını araştıran uzmanlar, askerlerin bu savaşta seyreltilmiş uranyum dışında başka bir maddeye, maruz kalmadığını ifade ediyorlar.

Çocukların yarıdan fazlası sakat doğuyor

ABD’nin Missisipi eyaletinde yapılan başka bir araştırmada ise Birinci Körfez Savaşı’na katılan askerlerin yüzde 67’sinin çocuklarının sakat doğduğuna işaret ediyor. Sözkonusu askerlerin savaştan önce doğan çocuklarında herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor.

Araştırma, uranyuma maruz kalmış askerlerin eş ve sevgililerinde yüksek oranda rahim kanseri olduğunu da gösteriyor.

Uranyumun izlerinin Irak topraklarından silinmesi için 4.5 milyar yıl gerekiyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 22:59:40
Güncelleme :24 Ağustos 2004 Salı 23:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?