18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Irak´ta seçim kanlı geçti: 36 ölü

Irak’ta oy verme işlemi sona erdi. Seçim sırasındaki saldırılarda 36 kişi öldü. Bağdat’taki ’Ölüm üçgeni’ninde oy merkezleri açılmadı. Şii ve Kürtler seçime büyük ilgi gösterdi. 9’u intihar saldırısı olmak üzere çeşitli saldırılarda şu ana kadar toplam 36 kişi yaşamını yitirdi.

Irak’ta oy verme merkezlerine yönelik intihar saldırılarının sorumluluğunu, El Kaide ile bağlantılı olduğu bilinen Ebu Musab Zerkavi’nin grubu üstlendi.

Zerkavi’nin grubunun internet sitesinde yapılan açıklamada, “El Kaide örgütünün Irak’ta cihat şehitler tugayından aslanlar, Bağdat ve diğer bölgelerde biri Mansur’da dört oy verme merkezlerine saldırdı” denildi.

İçişleri Bakanı Felah Nakıb ise seçim günü düzenlenen saldırıların, istihbarat servislerinin beklediğinden daha az olduğunu ifade etti.

AMERİKALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Irak’ın batısındaki El Anbar bölgesinde, bugün bir Amerikan askeri öldürüldü.

Amerikan ordusunda yapılan yazılı açıklamada, Amerikalı askerin, yerel saatle 03.30 sularında (TSİ 02.30), direnişin yoğun olduğu bölgede düzenlenen bir operasyon sırasında öldüğü belirtildi.

SALDIRI NEDENİYLE SEÇMENLER EVLERİNE DÖNDÜ

Adalet Bakanı Melik el Hasan’ın evi önünde bomba yüklü bir araç infilak etti.

İntihar saldırısı sırasında bakanın evde bulunmadığı, 2 korumanın yaralandığı açıklandı.

Başkent Bağdat’ta sabah saatlerinde seçim merkezlerine yapılan havan topu ve intihar saldırıları nedeniyle çok sayıda seçmen evlerine döndü.

Ancak öğleden sonra seçmenlerin yeniden sandık başına gittiği gözlendi.

“ÖLÜM ÜÇGENİ" BÖLGESİNDE OY MERKEZLERİ AÇILMADI

Irak Seçim Komisyonu sözcüsü Ferid Ayar, oy sandıklarının açılmasının üzerinden 4 saat kadar geçmesine rağmen, başkent Bağdat’ın güneyindeki “ölüm üçgeni” olarak anılan bölgede oy merkezlerinin açılmadığını söyledi.

Ayar, “Latifiye, Mahmudiye, Yusufiye’de oy merkezleri kapılarını açmadı. Bildiğiniz gibi, bu 3 yer çok tehlikeli. Bu bölgelerde yaşayanların en yakınlarındaki oy merkezlerine gitmelerine izin verdik” dedi.Sünni kenti Selahaddin’in valisi de radyodan halka seçime katılmaları çağrısında bulundu. Vali “Bu, kendinizin ve çocuğunuzun geleceğini garanti altına almak için bir şans” dedi.

FELLUCE’DE TEK TÜK OY KULLANILDI, RAMADİ’DE KİMSE OY KULLANMADI

Irak’taki direnişin önemli merkezlerinden olan ve Kasım ayında Amerikan kuvvetlerinin operasyon düzenlediği yer alan Felluce kentinde, seçmenlerin tek tük oy vermeye gittiği bildirildi.

Sünni Üçgeni’nde yer alan başka direniş kenti olan Ramadi’deki 3 oy verme merkezine askerler dışında kimsenin uğramadığı belirtildi.

KÜRTLERDEN SEÇİME YOĞUN İLİGİ

Kerkük’te seçime yoğun ilgi olduğu bildirildi.

Seçim merkezleri önünde uzun kuyrukların oluştuğu Kerkük’te seçimleri önleyici herhangi bir saldırı meydana gelemediği belirtildi.

Kürkük’ün dışındaki diğer Kürt kentlerinde de seçimin sakin geçtiği haber verildi.

Bölge güvenlik şefi Dana Ahmed Macid, sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Süleymaniye’de oy verme işleminin sakin geçtiğini ve seçimlere yüzde 90’lık bir katılım beklendiğini söyledi.

KÜRTLERDEN MÜKERRER OY

Irak’ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde oy kullanan Kürtlerin, otobüslerle Kerkük’e giderek burada da oy kullandığı açıklandı.

Seçim günü araç kullanımının yasak olmasına rağmen güvenlik güçlerinin Kürtlere izin verdiği kaydedildi.

TÜRKMENLERE OY KULLANIMINDA ZORLUK

Irak Türkmen Cephesi’nden bir yetkili, Irak seçimlerinde Türkmenlerin güçlükle oy kullandığını, bazı yerlerde Türkmenlerin oy kullanmasının engellenmek istendiğini söyledi.

ŞİİLERDEN SEÇİME BÜYÜK İLGİ

Irak’ın orta kesimlerindeki Şiilerin kutsal kenti Necef’te seçimlere katılım oranının yüzde 75-80 civarında olduğu bildirildi.

Seçim Komisyonu yetkilisi Buşra Kazım, katılım oranının yüzde 75-80 civarında olduğunu, bu oranın gün ortasında ellerine ulaşan ilk tahminlere dayandığını söyledi.

Güneydeki Şii bölgelerinde de seçime büyük ilgi olduğu açıklandı.

TALABANİ, BARZANİ VE BAŞBAKAN ALLAVİ OY KULLANDI

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde oyunu kullandı. Talabani, düzenlemeler nedeniyle geç başlayan oy verme işleminde sandık başına giden ilk Iraklılar arasında yer aldı.

Seçimler başlamadan bir saat önce seçim bürosuna gelen bir kişi de ”Bugün Kürtler için tarihi bir gün. Bugün Celal Talabani’nin günü” dedi.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, Bağdat’ın 350 kilometre kuzeyindeki Selahaddin’de sabah saatlerinde oyunu kullandı.

Selahaddin’deki AFP muhabiri, soğuk yüzünden kalın kıyafetler giymiş Barzani’nin oy merkezindeki yetkililere ne yapması gerektiğini sorduğunu, görevlilerin de kimlik kartını kontrol ederek Barzani’ye 3 oy pusulası verdiğini ve Barzani’nin oyunu kullandığını bildirdi.

DEMOKRATİK SEÇİM

Barzani, oy merkezindeki gazetecilere, Kürtlerle Arapların eşit bir şekilde, demokratik seçim ortamında oy kullandığını, bundan memnuniyet duyduğunu söyledi ve “Bu seçim, demokratik ve federal bir Irak’ın temellerini atıyor. Iraklılar için güvenli bir gelecek öngörüyorum” dedi.

Başbakan İyad Allavi, Yeşil Bölge’de oyunu kullanırken seçim görevlileriyle bir süre sohbet etti.

Şii lider Abdülaziz el Hekim de gazetecilere açıklamasında, seçimlerin iyi geçmesi temennisinde bulunarak, “Bugünkü seçim çok önemli” dedi.

Seçimlerde, ulusal meclisin 275 üyesi, Kürtlerin bölge parlamentosundaki 111 üyesi ve 18 ildeki yerel meclislerin üyeleri belirlenecek.

IRAK’TA OY VERME SÜRESİ SONA ERDİ

Genel ve yerel seçimlerin yapıldığı Irak’ta oy verme süresinin resmen sona erdiği bildirildi.

Seçim Komisyonu, oy verme süresinin, sandıklar açıldıktan 10 saat sonra saat 17.00’de (TSİ 16.00) resmen sona erdiğini açıkladı.

Komisyon yetkilileri, sandıklar kapandığında kuyrukta olan seçmenlerin oylarını kullanması için kolaylık sağlanacağını belirttiler.

Bu arada, Iraklı gözlemciler, seçimler sırasında “çok az yolsuzluk” yapıldığını açıkladı.

Irak’ta 50 yıldır ilk kez yapılan çok partili seçimlerde görev yapan 10 bin kadar Iraklı gözlemciyi aynı çatı altında toplayan sivil toplum örgütü Göz’ün sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında, “Genel olarak gözlemcilerimiz seçimlerin mükemmel biçimde geçtiğini, pek az ihlal ve yolsuzluk durumunun kaydedildiğini saptamıştır” ifadesini kullandı.
AA / BBC TÜRKÇE / DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2005 Pazar 17:49:15
Güncelleme :31 Ocak 2005 Pazartesi 00:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?