17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Irak'ta şiddet tırmanıyor

Şii lider Mukteda El Sadr taraftarları ile Amerikan birliklerinin çatıştığı Irak’ın Necef kentinde çatışmaların tamamen sona ermesi için müzakereler yürütülürken, müttefik güçler ve Irak polisi Bağdat’ın güneyindeki Hille ve Sünniler’in yoğun olarak yaşadığı Samarra kentine operasyonlar düzenledi.

Amerikan uçakları ağırlıklı olarak Sünniler’in yaşadığı Bağdat’ın 125 kuzeyindeki Samarra kentinde 50 isyancıyı öldürdü. Amerikan ordusundan bir sözcüsü savaş uçaklarının sabah saatlerinde isyancıların saklandığı yerlere 250 kilogram bomba fırlattığını açıkladı. Kentteki hastane yetkilileri Amerikan askerleri ile Iraklı isyancılar arasındaki çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü, 84 kişinin ise yaralandığını açıkladı ancak sonra bu rakamın çok üstünde kişinin öldüğü ortaya çıktı.

Hille’de 40 ölü

Iraklı doktorların verdiği bilgiye göre Şiiler’in yoğun olarak yaşadığı Bağdat’ın 100 kilometre güneyinde Hille kentinde ise Iraklı isyancılarla Polonyalı askerlerin desteklediği Iraklı polisler arasındaki çatışmalarda en az 40 kişi öldü. Radikal Şii lider Mukteda El Sadr’ın Mehdi Ordusu’na ait milisler kentteki iki polis karakolunu geçici bir süreliğine bile olsa ele geçirmeyi başardı.

Necef’te müzakere trafiği

Günlerdir çatışmalarla sarsılan Necef kentinde ise cuma günü ilen edilen ateşkesten sonra sessizlik hakim. Arap El Cezire Televizyonu kentteki çatışmaların sona erdirilmesi için görüşmeler yürüttüğünü haber veriyor. Sadr’ın bir sözcüsü, görüşmelere Amerikan birlikleri, Iraklı güvenlik güçleri, geçiş hükümeti ve Sadr taraftarlarından temsilcilerinin katıldığını ifade etti. Irak geçiş hükümetinin Şii lider El Sadr’a Kuveyt ya da Kuzey Irak’taki Kürt bölgelerine gitmesini teklif ettiği öne sürüldü. Sadr’ın ise Necef’in silahsızlandırılmasına sıcak baktığını açıkladığı belirtildi. Ancak El Cezire Televizyonu daha sonra Sadr ve taraftarlarının kutsel kent Necef’i terketmeme ve şehit oluncaya kadar savaşma kararı aldığını duyurdu.

Gözlemciler Irak geçiş hükümetinin iki önemli sebep yüzünden Sadr sorununu müzakere yoluyla çözümlemek istediğine dikkat çekiyor. Bunlardan ilki Sadr’ın saklandığı Necef’teki İmam Ali türbesinde ölmesi halinde şehitlik mertebesine ulaşması ihtimali. Çünkü bu durumda Irak genelinde huzursuzluk yaşanabilir. İkinci önemli nedense geçiş hükümeti Başbakanı İyad Allavi’nin Ulusal Konferans’ın düzenlenmesi öncesinde kontrol edemeyeceği çatışmalar yaşamak istememesi. Müttefik güçler Irak’ın egemenliğini haziran ayı sonunda Geçiş Hükümeti’ne devrederken, Ulusal Konferans Irak’ın demokratikleşmesi sürecinde ilk önemli adım olarak görülüyordu. Çünkü 1000’den fazla delege konferansta 100 kişiden oluşacak Ulusal Konsey’i belirleyecekti. Bu konsey de politik kararların alınmasında ve seçimlere hazırlık dönreminde geçiş hükümetine yardım edecekti.
DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2004 Cumartesi 17:28:55
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 11:54:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?