23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Irak’ta silah arayışı bitti iddiası

Amerikan Washington Post gazetesine göre, Irak’ta kitle imha silahı arayışı 2004 Aralık ayında sona erdi.
Washington Post, silah arayışını yürüten ekibin başkanı Charles Duelfer’in ara raporunda ifade ettiği ’ülkede ortaya çıkarılabilecek silah bulunmadığı’ hükmünün geçerliliğini koruduğunu yazdı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin kurduğu Irak Araştırma Grubu, ülkenin işgalinden bu yana askeri harekata gerekçe gösterilen kimyasal, biyolojik ve nükleer silahları arıyordu.

Ancak ekibin iki yıllık çalışmaları ardından, noel döneminde Irak’tan ayrılmış olduğu bildiriliyor.

Washington Post, CIA’in Duelfer’in çalışmalarını tamamlamak için Washington’da olduğunu ve Bağdat’a dönmeyeceğini doğruladığını yazıyor.

Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından oluşturulan ekibin başkanı Charles Duelfer, Kongre’ye sunduğu son ara raporda, Bush yönetiminin Irak’a yönelttiği neredeyse tüm suçlamaları çürüten sonuçlara varmıştı.

Bush yönetimi 2003 yılında, Irak’ın nükleer programını yeniden canlandırmaya çalıştığını, kimyasal ve biyolojik programları olduğunu ve bu silahları El Kaide ve benzeri örgütlere aktarabileceğini öne sürmüştü.

Aradan geçen sürede silahlar ortaya çıkmadıkça Bush yönetimi bu silahların ’mutlaka bulunacağı’ iddiasından vazgeçerek, saklanmış olabileceğini ya da ’belki hiç bulunmayacağını belirtmeye’ başladı.

Nihai rapor bahar aylarında

Ara raporunda Irak’ta kitle imha silahına ulaşamadıklarını, çünkü muhtemelen böyle silahların varolmadığını söyleyen Duelfer’in, bahar aylarında sunacağı nihai raporda da aynı yönde tespitlerde bulunacağı tahmin ediliyor.

Ancak silahların bulunmadığı tespitine rağmen raporda Beyaz Saray’ın da savlarını kanıtlar gördüğü unsurlar vardı.

Duelfer, kitle imha silahlarının Sadam Hüseyin rejimi için caydırıcı niteliğiyle büyük önem taşıdığını ve yönetimin yaptırımların kalkması halinde bu programları yeniden başlatma planları olduğunu da kaydetmişti.

Duelfer ayrıca Irak’ın yaptırımları delmek için etkin şekilde çalıştığını belirtti.

Irak’ın işgalinden sonra ABD, silah denetimlerini on yılı aşkın süredir yürüten Birleşmiş Milletler denetçilerini ülkeye yeniden davet etmek yerine bu faaliyetleri kendi kuracağı bir ekiple yürütmeyi tercih etmişti.

Bini aşkın asker, istihbarat uzmanı ve bilimadamından oluşan ekip Irak’ta iki yıl kadar faaliyet gösterdi.

ABD Kongresi, kitle imha silahlarının aranması çalışmalarına yüzlerce milyon dolar aktardı. Savunma bakanlığı yetkilileri bu bütçenin ve harcamaların gizli tutulmaya devam edileceğini belirtiyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 16:58:12
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 17:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?