19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak'ta Sünni ve Şiiler ABD'ye karşı birleşti

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşayan Sünni ve Şiiler, aralarında uzun süre düşmanlığa yol açan ihtilafları bir kenara bırakarak, ABD öncülüğündeki işgal güçlerini ülkeden çıkarma amacında birleştiklerini söylediler.
Bağdat'ın batısında Şiilerin yoğunlukta olduğu Kazımiye semtinde, sertli yanlısı Şii lider Mukteda Sadr'ın temsilcisi olan Şeyh Raid El Kazımi, "Hepimiz Mukteda Sadr'ın arkasındayız. Hepimiz tek vücuduz, tek halkız" diye konuştu. Son 3 gün zarfında Sadr yandaşları ile koalisyon güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 57 kişinin öldüğünü, 236 kişinin de yaralandığını belirten El Kazımi, bölgeye çok yakın olan ve Sünniler'in yoğunlukta olduğu Azamiye semtinde yaşayanlardan da destek gördüklerini vurguladı. Felluce, Ramadi ve kuzeydeki Musul kenti sakinlerinden de destek aldıklarını kaydeden Şii lider, bazı Sünniler'in Sadr'ın milislerine katılma teklifinde bile bulunduğunu söyledi. El Kazımi, cami avlusunda ellerinde kalaşnikof tüfeklerle savaşa hazır halde bekleyen yaklaşık 100 kişinin Sünni olduğunu ifade etti.
Azamiye semtindeki Sünniler de Bağdat halkının işgalcilere karşı birleştiğini söyledi. Devrik Saddam rejimi sırasında devlet ve ordu kadroları büyük çoğunluğuyla Sünniler'den oluşurken, Şii kesim uzun süre ağır baskı altında tutulmuştu. Azamiye'de yaşayan Sünniler'den Nabil El Ademi (30), Necef ve Sadr semtinde meydana gelenlerin ardından artık tek bir Müslüman halk olarak hareket edeceklerini kaydederek, "Bu artık Amerikalılara karşı bir cihaddır. Şii ya da Sünni olmamız önemli değil" diye konuştu.
Ülkenin diğer Sünni kesimlerindeki liderler de Şii ve Sünnilerin birleşmesi çağrısında bulundular. El Anbar'da yaşayan Sünniler, Mukteda Sadr'a destek mesajı gönderdiler ve "Irak halkını uyandırdığı için" Sadr'ın safında yer aldıklarını ifade ettiler. Bağdat'taki Sünnileri temsil eden 100 kişilik bir heyet de Sadr semtine gelerek, Şii lider ve yandaşlarına yönelik desteklerini ilettiler.
BAĞDAT - İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2004 Salı 21:23:54
Güncelleme :6 Nisan 2004 Salı 21:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?