19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak’ta yeni işkence fotoğrafları

Amerika Birleşik Devletleri, Irak’ın Ebu Garib Hapishanesi’ndeki işkence skandalının bir benzeriyle karşı karşıya. ABD askerlerini Iraklılara kötü muamele yaparken gösteren yeni fotoğraflar ortaya çıktı.

Fotoğraflardan ABD’li komandoların kelepçeli ve gözleri bağlı haldeki Iraklılara karşı güç kullandığı anlaşılıyor.

Bazı fotoğrafların üzerinde mayıs 2003 tarihi yer alıyor. Bu tarih, Ebu Garib Hapishanesi skandalının patlak vermesinden aylar öncesine rastlıyor.

Fotoğrafların Irak’ın işgalinden hemen sonra evlere yapılan ilk baskınlarda çekildiği sanılıyor.

Ebu Garib’dekilere benziyor

Fotoğraflardan birinde ABD komandoları Iraklı bir esirin kanlar içindeki kafasına silah dayamış olarak görünüyor. Başka bir fotoğrafta Iraklı esir yerde yatıyor ve bir asker esirin boğazına botlarıyla bastırıyor.

Yine farklı bir fotoğrafta ise, Ebu Garib Hapishanesi’nde çekilen fotoğraflardaki gibi birbirine bağlı üç Iraklı esir ve üzerlerine oturan ABD askerleri yer alıyor.

Soruşturma başlatıldı

Fotoğrafları kocası Irak’ta görev yapmış bir kadın internet sitesinde yayınladı. Ancak fotoğraflarda yer alan ABD askerlerinin kimlikleri açıklanmadı.

Irak’taki ABD ordusundan Jeff Bender, olayla ilgili fotoğrafların kendilerine bir hafta önce ulaştığını ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Bender, askerlerin göreve gitmeden önce ’esirlerin fotoğraflarının kesinlikle çekilmemesi’ talimatı aldıklarını da sözlerine ekledi.

Ebu Garib’de yedi asker ceza aldı

Nisan ayında, Ebu Garib Hapishanesi’nde Iraklı mahkumlara yapılan işkencelerin yarattığı skandalda yedi ABD askeri ceza almıştı.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 11:33:51
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 22:08:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismin ne önemi var IP: 212.156.72.xxx Tarih : 16.09.2009 23:57:49

diyecek söz yok aslında biz hani müslüman bir ülkeydik,onlara zulm yapılırken biz böyle kılımız dahi kıpırdamıyorsa müslümanlığımız tartışılır.