19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak'taki ABD askerleri Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ediyor

Irak'taki Amerikan askerlerinin Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ederek yaralı Iraklılara ateş açıp öldürdükleri öne sürüldü. Alman ARD televizyonu, ABD askerlerinin yaralı Iraklılara ateş açtığı iki ayrı olaya ait video kayıtları bulunduğunu belirtti.
Panorama programında yarın yayımlanması beklenen görüntülerden ilkinin, 8 Nisan 2003'te CNN'e ait bir kamerayla kaydedildiği belirtildi. Görüntülerde Bağdat'ın sanayi bölgesinde operasyon düzenleyen Amerikan deniz piyadelerinin ağır yaralı bir Iraklıya ateş açtığının görüldüğü kaydedildi. 1 Aralık 2003'te ABD ordusuna ait bir Apache helikopterinde kaydedilen ikinci videoda ise, yerdeki 3 Iraklının bomba yerleştirdiğinden şüphelenen askerlerin, komutanlarından gelen talimat üzerine ateş açtıkları belirtildi. Açılan ateş sonucu 2 Iraklının öldüğü, bir Iraklının da ağır yaralandığını ve komutanın "vurun" talimatı üzerine yaralının da öldürüldüğü kaydedildi.
Cenevre Sözleşmesi, gerek savaş zamanında ve gerekse işgal döneminde yaralanan ve kendini savunmaktan aciz insanlara ateş açılmasını yasaklıyor. Panorama, Vietnam'da görev yapmış Amerikalı emekli general Robert G. Gard'ın söz konusu olayları "bağışlanamaz bir cinayet" olarak değerlendirdiğini ve Amerikan Savunma Bakanlığı'nın ise yorum yapmayı reddettiğini bildirdi.
BERLİN - İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2004 Çarşamba 20:35:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?