19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Irak'taki insanlık utancı askeri mahkemede

ABD ordusu, Iraklı tutuklulara aşağılayıcı muamele etmekle suçlanan Amerikan askerlerinden 6'sı hakkında dava açıldığını duyurdu.
Bağdat'ta bulunan Amerikan askeri sözcülerinden Tuğgeneral Mark Kimmit, davanın yetkili askeri mahkeme tarafından incelendiğini söyledi.
Amerikan ordusu daha önce, olaylarda rol oynamayan ancak alt düzeydeki askerlerin hareketlerinden sorumlu olan subaylardan 6'sının uyarıldığını açıklamıştı. Iraklı tutuklulara aşağılayıcı muamelede bulunulduğu iddiaları ile ilgili olarak, bir diğer subay da ikaz edildi.
Olayların meydana geldiği hapishanenin idaresinden sorumlu olan Amerikalı Tuğgeneral Janis Karpinski, kendisinin tutuklulara aşağılayıcı muamele yapıldığından haberi olmadığını, geçen hafta yayınlanan fotoğrafları gördüğünde ise şoke olduğunu söyledi.
Saddam Hüseyin döneminde de kötü bir şöhreti olan Ebu Garib Cezaevi'nde, halen Koalisyon kuvvetlerine saldırı düzenlemekle suçlanan yaklaşık 4 bin 400 kişi tutuluyor.
Cezaevi, Saddam Hüseyin döneminde de işkence iddiaları ile gündeme geliyordu. Hapishanedeki Amerikan askerlerini çıplak Iraklı tutuklulara aşağılayıcı muamelede bulunurken gösteren fotoğrafların televizyon ve gazetelerde yayınlanması, başta Arap dünyası olmak üzere uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.
ABD Başkanı George W. Bush, fotoğrafların "tiksindirici" olduğunu söylemiş; İngiltere Başbakanı Tony Blair de olay karşısında "dehşete düştüğünü" belirtmişti.
Fotoğrafların geçen yıl Kasım ve Aralık aylarında çekildiği sanılıyor.
Önceki gün İngiliz Daily Mirror gazetesinde de, İngiliz askerlerini benzer davranışlarda bulunurken gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı. İngiliz yetkililer ise, fotoğrafların sahte olduğunu iddia etmişti. Yetkililer, fotoğraflarda gösterilen malzeme ve araçların, Irak'taki İngiliz askerlerince kullanılmadığını açıklamıştı.
Ancak Daily Mirror gazetesinden yapılan açıklamada, fotoğrafların gerçek olduğu ve bu yönde elde yeni kanıt bulunduğu vurgulandı. Gazete yetkilileri, fotoğrafların kendilerine 2 İngiliz askeri tarafından verildiğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Gözlemciler ise olayın İngiltere'nin Arap dünyasındaki imajına büyük zarar verdiğinde hemfikir.
BAĞDAT - İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2004 Salı 15:00:15
Güncelleme :4 Mayıs 2004 Salı 17:31:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?