20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İran, Batı'nın teklifini ciddiye alıyor

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programına ilişkin yaşanan krizin aşılması için başlayan müzakere sürecinin aksamadan sürmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan İran'ın nükleer krizine ilişkin "vaktin çok önemli olduğu bir süreçte" dün Tahran'ı ziyaret etti. Seyahat için gerekçe Bağlantısızlar Hareketi toplantısı olsa da ziyaretin ana gündemi İran'ın tartışmalı nükleer programıydı.

Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ve İran nükleer başmüzakerecisi Said Celili ile bir araya geldi. Bakan Babacan, İranlı yetkililere "müzakerelerin önemli bir fırsat teşkil ettiği" ve "bu sürecin devam etmesinin önemli olduğu" mesajı verdi. İran tarafının "Batı'nın teşvik paketini ciddiyetle ele aldığı, üzerinde çalıştığı ve süreci önemsediği" görüldü.

ABD'nin de müzakerelere dahil olmasıyla nükleer krizin yeni bir boyut kazandığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Babacan dün İran'a geldi. Cenevre'deki görüşmelerin ardından ABD tarafının "iki hafta süre öngörmesi" üzerine ziyaret "vaktin çok değerli olduğu bir dönemde" gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Muttaki ve Başmüzakereci Celili'nin daveti üzerine gerçekleşen ziyarette nükleer müzakere süreci değerlendirildi. Bakan Babacan, Tahran'a iki mesaj verdi: Müzakereler önemli bir fırsat ve bu sürecin sürdürülmesi gerek. Ankara, "taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırma ve karşılıklı hassasiyetlerin anlaşılmasına yardımcı olma" rolü oynuyor. Bu hassasiyetlerin başında ABD'nin İran'a karşı kullandığı üslup geliyor. Tahran "ciddiye alınmak ve devlet geleneklerine saygı görmek" istiyor. Görüşmeler sonunda Türk tarafında şu izlenim oluştu: İran Batılı ülkelerin teklifini ciddiyetle ele alıyor; paketin üzerinde çalışıyor ve müzakere sürecini önemsiyor. İran, nükleer programının barışçıl enerji amaçlı olduğunu belirtiyor. ABD ise Tahran'ın nükleer silah ürettiğini savunuyor.

Türkiye, 2009-2010 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için çalışmalarını sürdürürken aynı dönem için aday olan İran da destek arıyor. İki ülke farklı coğrafi bölgelerden aday olduğu için birbirinin rakibi değil. Japonya ile yarışan İran'a şans tanınmıyor. Türkiye'nin "misafir" statüsüyle katıldığı toplantıya 118 üye, 15 gözlemci ülkeyle 8 bölgesel ve uluslararası kuruluşun temsilcileri iştirak ediyor.

Dava, Ahmedinejad'ın ziyaretini etkilemeyecek

Bakan Ali Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye'yi 14 Ağustos'ta ziyaret edeceğine ilişkin haberlerle ilgili ise ziyaretin hazırlıklarının devam ettiğini, tarihin ise henüz teyit edilemediğini kaydetti. Ziyaretin "çok yakın bir zamanda" gerçekleşeceği öğrenilirken, seyahatin AK Parti'ye açılan kapatma davasından etkilenmeyeceği belirtildi. Ahmedinejad'ın ağustos ayında Ankara'ya geleceği haberleri üzerine, AK Parti'nin kapatılmayacağı yorumları yapılmıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 04:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mazlum Güvenir IP: 78.166.113.xxx Tarih : 30.07.2008 12:06:45

Allah muhabbetinizi artırsın. Her iki liderinde yüzlerinde gülücük, elleride üstüste güzel bir görüntü. İçimden keşke tüm Dünya liderleri içtenlikle böyle bi görüntü verseler ve Dünya cennete dönse. Elbette bunun bir hayal olduğunu biliyorum. Hükümetimiz Amerika'nın destegini arkasına almış durumda Sayın Bakanımız Ali Babacan'da elbette her yerde Amerika'nın tekerlerinin düzgün dönmesi için çaba harcıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ise resmen Amerikan karşıtı bir politika izliyor. Bence her ikiside iyi bir müslüman olmalarına rağmen Amerikan yandaşı ve karşıtı olarak zıt kutuplarda. BENCE HER İKİ LİDERİN YÜZLERİNDEKİ GÜLÜCÜK KESİNLİKLE SAHTE.