24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran: ABD, Irak'tan ders alsın

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ABD’yle savaşmak istemedikleri fakat bir saldırıya karşı kendilerini savunabilecek güçte olduklarını söyledi.

Hatemi, BBC’ye yaptığı açıklamada, ülkesine yönelik bir saldırının çılgınlık olacağını belirtti.

Muhammed Hatemi, "Sanırım Amerika Irak’ta başının yeterince dertte olduğunu anladı. Başka bir ülkeye saldıracaklarını sanmıyorum" dedi.

Hatemi, yedi ülkeyi kapsayan Afrika gezisi sırasında da Irak’ta şiddet giderek tırmandığına dikkat çekti, "ABD enerjisini Irak’tan kurtulmaya harcamalı. Amerika Irak’ta masum insanlardan intikam almaya çalışan teröristleri besleyen bir ortam yarattı" diye konuştu.

Hatemi’nin yanında bulundan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi de ABD’yi ülkesine karşı psikolojik savaş başlatmakla suçladı.

’Çılgınlık olur’

İran’ın Londra Büyükelçisi Muhammed Hüseyin Adili ise BBC’ye verdiği demeçte, ABD Başkanı George W. Bush’un Irak’ta yaptığı hatalardan ders alması gerektiğini söyledi.

Adili, Washington’un İran’a saldırarak dünyadaki konumunu daha da riske etmemesi ve Müslüman dünyasında gerilimi artırmaması gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Adili, ABD’nin kendine direnen her ülkeyi terörist ilan ettiğini öne sürerek "Biz de terör kurbanıyız. El Kaide’ye birçok kurban verdik. Birçok ülkeye yakaladığımız militanları iade ettik" diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush, İran’ın gizli nükeer silah üretme çabası içinde olduğunu öne sürerek Tahran’ı bu konuda ikna edememeleri halinde askeri seçeneğin kullanılabileceği mesajını vermişti.

Bush’un dışişleri bakanlığına atadığı Condoleezza Rice da İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemek için dünyanın harekete geçmesi gerektiğini söylemişti.

ABD’de yayımlanan New Yorker dergisinin muhabiri Seymour Hersh, İran’a sızan Amerikalı komandoların altı aydır bu ülkede hedef belirleme faaliyeti yürttüğünü iddia etmişti.

İran her fırsatta nükleer programının elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.

BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 17:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?