24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran: Kartallarımız, Amerikalı civcivleri yutar

İran İstihbarat Bakanı Ali Yunusi, ABD’nin İran’a yönelik tehditlerini hayata geçirmesinin “en ahmakça davranış” olacağını söyledi.

İran Öğrenci Haber Ajansı’nın (İSNA) haberine göre, Yunusi mecliste yaptığı konuşmada, Amerikan askerlerinin İran’a girdiği iddialarının “sadece bir şakadan ibaret” olduğunu belirterek, ”Allah’tan Amerikalı civcivlerin İran’a girmesini istiyorum, işte o zaman İranlı kartallarımız onları yutacaktır” dedi.

İran’ın havada, karada ve denizde koruma açısından en sağlam sınırlara sahip olduğunu, bu yüzden ne Amerikalıların, ne de başkalarının İran’a yaklaşmaya cesaret edebileceğini söyleyen Yunusi şöyle konuştu: “Bu kişi (ABD Başkanı George Bush) her zaman yaptığı deliliklerle tanınmıştır, bu nedenle Amerikalılar bile bu adamın ne söylemek istediğini anlamakta güçlük çekiyor. Bu adam sayıklıyor ve İran’ı, herkesin elini kolunu sallayarak rahatça girebileceği korumasız bir ülke olarak görüyor. Öyle bir şey olsaydı şimdiye kadar Amerikalıların çoktan hedeflerine ulaşması gerekiyordu.”

Amerikalı yetkililerin yaptığı açıklamaların, “İran’ın nükleer programı konusunda Avrupa ile yaptığı görüşmeleri etkilemek için yürütülen psikolojik savaşın bir parçası” olduğunu söyleyen Yunusi, İran’ın üç yıldan bu yana bütün güvenlik önlemlerini ve askeri, ekonomik ve siyasi önlemleri aldığını, herhangi bir tehdit görmemelerine rağmen bütün önleyici önlemleri uygulamaya koyduklarını belirtti.

ABD Başkanı Bush, nükleer silah programı bulundurduğundan şüphelenilen İran daha açık davranmazsa, bu ülkeye askeri eylem yapmanın masadaki seçeneklerden biri olduğunu açıklamıştı.

ABD’de yayımlanan “The New Yorker” dergisi, ABD’nin İran’da örtülü bir operasyon yürüterek, potansiyel nükleer, kimyasal ve füze hedeflerini tespit etmek üzere bu ülkede gizli keşif çalışmaları yaptığını öne sürmüştü.

İNGİLTERE DE KARŞI ÇIKIYOR

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, ABD’nin İran’a saldırısına karşı çıkan bir dosyayı Avam Kamarası’na sunduğu bildirildi.

Sunday Times gazetesinin haberinde, “İran’ın nükleer programı” adlı 200 sayfalık bu dosyada Straw’un, İran’a karşı bir askeri operasyonu reddettiği ve İran’ın nükleer silah üretmesinin engellenmesi için “görüşmeler yoluyla sonuca varmayı” tavsiye ettiği belirtildi.

Straw, İran’ın nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlar için kullanmaya hakkı bulunduğunu hatırlatarak, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından teşvik edilen barışçı çözümün, “hem İran, hem de uluslararası toplumun çıkarına” olacağını vurguladı.

Gazetenin haberinde, dosyanın Avam Kamarası’na geçen hafta, Washington yönetimiyle bir tatsızlık çıkmaması amacıyla, gizlice sunulduğu kaydedildi.

Gazete, İngiltere’nin, Ortadoğu’da başka bir savaştan yana olmadığı konusundaki görüşünün Başbakanı Tony Blair’in ABD Başkanı George Bush ile gelecek ay Brüksel’de yapacağı görüşmede yineleneceğini ve İngiltere’de mayıstaki genel seçimlerden sonra Washington’da düzenlenecek İngiltere-ABD zirvesinde de konunun gündeme geleceğini bildirdi.
AA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2005 Pazartesi 00:16:26
Güncelleme :24 Ocak 2005 Pazartesi 00:24:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?