23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İran: Nükleer programdan taviz yok

Tahran - İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, ekonomik ve siyasi teşvikler karşılığında nükleer programından vazgeçmeyeceğini belirtti.

Harrazi, İran’ın nükleer teknolojiye sahip olması nedeniyle şimdi çok daha güçlü bir ülke olduğunu ve Avrupalıların İran ile tehditkar bir dille konuşamayacağının farkına vardığını kaydetti.

İran’ın nükleer programının nükleer silah değil elektrik enerjisi elde etmeyi amaçladığını tekrarlayan Harrazi, "İran’ın nükleer teknolojiye sahip olma hakkı ekonomik teşvikler önerilerek değiştirilemez. İran halkı hiçbir hükümet ya da grubun yasal haklarından vazgeçmesine izin vermez" dedi.

İran’ın yasal haklarının önündeki engellerin görüşmeler yoluyla ortadan kaldırılabileceğini, Avrupa ülkelerine hiçbir zaman nükleer silah üretmeyecekleri garantisi verdiklerini söyleyen Harrazi, İran’ın hem Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Avrupalıların kaygılarını gidermek hem de nükleer silah üretmeyeceği garantisiyle uranyum zenginleştirme çalışmalarına izin verilecek bir formül bulmak istediğini kaydetti.

Harrazi, ABD’nin olası saldırısı konusunda ise "Amerikan yönetiminin İran’a saldırmamak için Irak işgalinden sonra yeteri tecrübe edindiğine inanıyorum" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 23:51:24
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 23:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?