20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

İran-İsrail gerilimi tırmanıyor

İran füze denemelerine bugün de devam etti. İsrail, güvenliği söz konusu olduğunda harekete geçmekten çekinmeyeceğini, ABD de müttefiklerini İran'a karşı koruyacağını açıkladı.


İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, hayati güvenlik çıkarları söz konusu olduğunda hareke geçmekte tereddüt etmeyeceklerini bildirdi.

Ancak Barak sorunun çözümü için diplomasiye odaklanmaya devam ettiklerini, eyleme geçilmesi için önce diplomatik yolların tüketilmiş olması gerektiğinin altını çizdi.

İran Devrim Muhafızları dün, İran'ı vurabilecek menzile sahip Şahap-3 türü 9 füzenin denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini açıklamışlardı.

İran devlet medyasında yer alan haberlere göre Devrim Muhafızları denemelere bugün de devam etti.

Gözlemcilere göre füze denemeleri, İsrail'in kısa süre önce gerçekleştirdiği askeri tatbikata yanıt niteliğinde.

Akdeniz'deki tatbikatta İsrail uçaklarının katettiği mesafenin İran-İsrail arasındaki mesafe kadar olması dikkat çekmiş, tatbikat İran'ın nükleer tesislerine saldırı provası olarak yorumlanmıştı.

İsrail'in yeni füze denemelerine tepkisi ise, İran'ı izleme kapasitesine sahip gelişmiş bir casus uçağı geliştirdiğini açıklamak oldu.

İsrail Uzay ve Havacılık Sanayi'nden yapılan açıklamada, Eitam adı verilen uçağın gelişmiş istihbarat toplama sistemleri ile donatıldığı belirtildi.

"Müttefiklerimizi savunuruz"

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran'ın olası bir saldırısına karşı, Washington'ın bölgedeki çıkarlarını ve müttefiklerini savunacağını söyledi.

Gürcistan ziyareti sırasında gelişmeleri değerlendiren Rice, ülkesinin Orta Doğu'daki güvenliği sağlama kabiliyetini artırdığını, İran'ın bundan şüphesi olmaması gerektiğini belirtti.

Bu hafta içinde İranlı üst düzey bir yetkili, nükleer programları nedeniyle saldırıya uğramaları durumunda, İsrail'i ve Basra Körfezi'ndeki Amerikan gemilerini vuracaklarını söylemişti.

İran'un ruhani lideri Ayetullah Ali el Hamaney'in yardımcılarından Ali Şirazi, "İran topraklarına yapılacak ilk Amerikan atışı, ABD'nin dünya çapındaki hayati tesislerini ateşe boğar" diye konuşmuştu.

BBC
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 02:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?