19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İran´a nükleer program ültimatomu

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın uranyum zenginleştirmeyi derhal dondurmasını isteyen bir karar aldı.

Sert bir dil kullanılan kararda, İran nükleer faaliyetlerini araştırmak isteyen kurumun tüm taleplerini uygulamaya, bulanık olan noktalara açıklık getirmeye ve tesislerini teftişlere açmaya çağırılıyor.

Bunun için de İran’a 25 Kasım’a kadar süre tanınıyor. Kurum bu süre sonunda İran’ın faaliyetleri ile ilgili olarak nihai kararını açıklayacak.

Bu aşamada, İran ile ilgili şikayetlerin Birleşmiş Milletler’e sevk edilip edilmeyeceği de gündeme gelecek. Böyle bir adım, yaptırım tehdidini de beraberinde getirebilir.

Söz konusu karar, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) Viyana’daki merkezinde günlerdir devam eden ateşli tartışmalar sonunda alındı.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın uranyum zenginleştirme programının nükleer silah üretiminde kullanılabileceğini öne sürüyordu.

Kurumun açıklamasında, İran’ın uranyum zenginleştirme programı konusunda daha önce gündeme gelen sorulara tatminkar yanıt veremediği belirtildi.

Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bolton, daha önce yaptığı bir açıklamda da İran’ın şimdi nükleer silah arayışında tecrit edildiğini söylemişti.

Tahran yönetimi ise nükleer programının tamamen barışçıl amaçlarla yürütüldüğünü savunuyor.

Kurumun Başkanı Muhammed El Baradey de dün, Irak’la ilgili gelişmelerden aldığı dersler sonrası, İran’ın nükleer programı hakkında dikkatli hareket ettiğini söylemişti.

Muhammed El Baradey, BBC’ye verdiği demeçte, İran’ın ne yapmaya çalıştığını bilmediğini ancak bu ülkenin halihazırda bir tehdit oluşturmadığını belirtmişti.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 20:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?