19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İran'a ortak öneri paketi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Abdullah GülTürkiye'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmenin odağında İran yer aldı. Lavrov, yarın AB, Rusya ve ABD'nin İran'a sunulmak üzere bir ortak bir teklif paketini ele alacağını söyledi.

İki ülke dışişleri bakanları, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Gül, Rus Bakan Lavrov ile ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Gül, görüşmelerin faydalı olduğunu ifade ederek, bölgesel ve uluslararası birçok konuda iki ülkenin ortak görüşleri paylaştığını belirtti.

Gül, İran'ın nükleer programına ilişkin gelişmelerin gündemlerindeki önemli konulardan biri olduğunu kaydederek, bu konuda gayet açık ve samimi görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Bakan Gül, İran'ın komşu ülke olması ve bölgenin her iki ülkeyi yakından ilgilendirmesi nedeniyle bu tip gerginliklerin diplomatik yollarla çözümünün önem arz ettiğini ifade etti.

Lavrov: "İran'la ilgili görüşümüz aynı"

Rusya Dışişleri bakanı Lavrov da, yarın AB Troykası, Rusya ve ABD'nin İran'a sunulmak üzere bir ortak bir teklif paketini ele alacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesiyle Almanya'nın İran ile ilgili toplantısıyla çözüm için iyi bir fırsat yakalandığını ve bütün tarafların bu fırsatı riske atacak hareketlerden kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Lavrov, Gül ile görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası gündemi meşgul eden pek çok konuyu ele aldıklarını söyleyerek, ''bütün bu konularda iki ülkenin tutumları örtüşüyor'' dedi.

Lavrov, pek çok konuda sadece ortak görüşlere sahip olmayıp, ortak hareket edildiğini belirterek, iki ülkenin uluslararası arenada hareketlerini eşgüdümlü hale getirme imkanına sahip olduğunu bildirdi.

Lavrov, ''Gördüğünüz gibi Sayın Gül ile aynı kürsüde omuz omuzayız ve aynı yöne bakıyoruz. İran'la ilgili görüşümüz de aynıdır'' dedi.

İran'la ilgili görüşmelerin hassas olduğuna dikkati çeken Lavrov, esas amacın bütün taraflar için uygun olabilecek bir çözüm bulmak olduğunu bildirdi.

Lavrov, bu çözüm kapsamında hem nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına taraf olan ülkelerin haklarının korunacağını hem de İran'daki nükleer enerjinin sadece barışçı amaçlarla kullanımının garanti altına alınacağını belirtti.

İran'la ilgili görüşmelerin hassas olduğuna dikkati çeken Lavrov, esas amacın bütün taraflar için uygun olabilecek bir çözüm bulmak olduğunu bildirdi.

Gül: "İyimser olmamız için çok fırsat var"

BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olarak Rusya'nın olup bitenlerin daha çok içinde olduğunu kaydeden Gül, yarın Viyana'da yapılacak toplantıyı hatırlatarak, ''gidişatın daha iyimser olmamıza fırsat verecek yönde olduğunu görüyoruz'' dedi.

''Bugün iyimser olmamız için birçok gerekçe var. Düne göre daha iyimseriz'' diyen Gül, konunun diplomatik ve barışçı yollarla çözümünün mümkün olabileceğini ifade etti.

Bakan Gül, ''problemin diplomatik yollara çözümü için yeni fırsatın çıktığı görülmektedir. Ümit ediyoruz bu fırsat kaçırılmaz'' diye konuştu.

Gül bir soru üzerine, İran'a yönelik herhangi bir askeri operasyonu hiçbir zaman düşünmediklerini belirterek, ABD'den de Türkiye topraklarının bu yönde kullanılması konusunda bir talebin söz konusu olmadığını söyledi.

Enerji alanında işbirliğine devam

Gül, Rusya ile enerji alanındaki işbirliğine yönelik soru üzerine, ikili ilişkilerin önemli boyutlarından birinin enerji alanındaki işbirliği olduğunu belirtti.

Bunun somut örneğinin Mavi Akım projesi olduğunu kaydeden Gül, projenin hayata geçtiğini, kapasitesinin artırılmasının da mümkün olduğunu ifade etti.

Gül, Türkiye'nin sadece kendi ihtiyacı için değil, başka ülkeler açısından da bir enerji terminali haline gelmek üzere olduğunu belirterek, ''açık fikirli olarak bu konularda kendi çıkarlarımız ve ticari bütün şartlar göz önüne alınarak enerjinin dünya barışına hizmet etmesi açısından da önemli bir konu olduğuna inanıyorum'' dedi.

Bakan Gül, ''Rusya ile bu konudaki işbirliğimiz devam edecektir. Bu işbirliğinde büyük potansiyel vardır ve işbirliği her iki ülkenin çıkarınadır'' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, enerji alanındaki işbirliği konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ve Putin'in geçtiğimiz yıl Samsun'da bu işbirliğinin devamı yönünde prensip anlaşmasına vardığını hatırlattı.

Lavrov, ilgili kurum ve şirketlerin doğal gaz, elektrik, nükleer enerji ve petrol gibi alanlarda bu çerçevede yaptıkları görüşmelerin sürdüğünü ve bunlardan olumlu sonuçlar alınacağına emin olduğunu belirtti.

Enerji alanındaki işbirliğinin her iki ülkenin de ulusal çıkarlarına uygun olduğunu belirten Lavrov, Türkiye'nin bu işbirliği çerçevesinde sorumlu ve ciddi bir tavır sergilediğini, siyasi kaygıları sürece katmamaya kesinlikle özen gösterdiğini ve bu yaklaşımı takdir ettiklerini bildirdi.

İran'ın nükleer çalışmaları

Tahran yönetimi 9 ocakta, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamıştı.

İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmişti.

Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmedi. İran yönetimi 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu.

12 nisanda da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.

Washington, İran'ı nükleer başlık üretimi için nükleer yakıt üretmek istemekle suçluyor. Tahran ise nükleer programının barışçıl amaçlara dönük olduğunun altını çiziyor.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 19:57:59
Güncelleme :31 Mayıs 2006 Çarşamba 20:15:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?