24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran’da deprem yüzlerce can aldı

İran’ın güneydoğusundaki Kerman eyaletinde bugün meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde yüzlerce kişi öldü.

Kerman valiliği sözcüsü Ali Komsari, yaklaşık 400 kişinin öldüğünü, 1000’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

İran televizyonu ise Kerman’daki muhabirine dayanarak, Zerend kentine bağlı köylerde 175, Raver kentine bağlı köylerde 4 ve Kirman’a bağlı köylerde 7 kişinin öldüğünü duyurdu.

Eyaletin Afet İşleri Müdürlüğü ise depremde ölü sayısının 190’ı aştığını, 1000’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

TELEFON VE KARAYOLU BAĞLANTISI KESİLDİ

Depremin, Yezd, Meybod ve Behabad kentlerinde de hissedildiği, Zerend kenti ve bu kente bağlı Raver İlçesi’nde bazı evlerin çöktüğü, en çok zararı Davudiye, Hostkent, Abdülabad, Tikten ve Mutehherabad köylerine verdiği belirtildi.

Ayrıca Zerend kentine bağlı Celalabad, Destehak ve Aliabad köylerinin yanı sıra bazı köylerle telefon ve karayolu bağlantısının kesik olduğu kaydedildi.

ABD’deki Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin merkez üssünün, eyaletin başkenti Kerman’a 56 kilometre mesafede olduğunu açıkladı.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ

İran televizyonunun haberine göre, Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü, bir uçak dolusu yardım malzemesinin, Kerman eyaletinin başkenti Kerman ve Rafsancan kentine gönderildiğini, yardım malzemesinin buralardan kara yoluyla hasar gören yörelere ulaştırılacağını belirtti.

Bu arada, İran televizyonunun bölgedeki muhabiri, Zerend’e bağlı, bin 500 kişinin yaşadığı Hoşkent ve Davudiye köylerindeki yapıların tamamen yıkıldığını, bölgede havanın yağışlı olması nedeniyle çadıra ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TÜRKİYE, İRAN’A İNSANİ YARDIMA HAZIR

Başbakanlık Basın Merkezi, İran’ın güneydoğusundaki Kirman eyaletinin Zerend kenti ve civarını sarsan depremde, saat 10.05 itibariyle 400 kişinin öldüğü, binden fazla kişinin de yaralandığının öğrenildiğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, TSİ 04.25’te meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin haber alınmasını müteakip İran’ın Ankara Büyükelçiliği ile görüşülerek depremle ilgili bilgi alındığı, Türkiye’den bir talepleri olup olmadığının sorulduğu ve Türkiye’nin yardıma hazır olduğunun bildirildiği kaydedildi.

Açıklamada, İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nden ise şu anda yardım taleplerinin olmadığı, gelişmelere göre bilgi verecekleri yanıtının geldiği belirtildi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ile de görüşüldüğü, İran’ın herhangi bir yardım talebi olup olmadığının öğrenildiği bildirilen açıklamada, ”İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi ve Kızılay yetkilileri ile görüşülerek İran’dan gelebilecek yardım talebine karşı hazırlıklı olunması talimatı verilmiştir” denildi.


AA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 13:25:23
Güncelleme :22 Şubat 2005 Salı 14:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?