24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran’da gizemli patlama

İran devlet televizyonunun, ülkenin güneyindeki Buşehr yakınlarındaki nükleer santrala yönelik füze saldırısı düzenlendiği yolundaki haberi dünyanın tansiyonunu yükseltti. Yaklaşık 1 saat süren gergin bekleyişin ardından Arapça yayın yapan El Alem adlı TV kanalı, patlamaya bir İran uçağından düşen yakıt tankının neden olmuş olabileceğini söyledi. Ardından yapılan farklı açıklamalarda çeşitli varsayımlar üzerinde duruldu. Patlamayla ilgili iddialardan bazıları şöyle:

- Füze saldırısı,
- İran uçağının yakıt tankı düştü,
- Yanlışlıkla açılan dost ateşi,
- Baraj inşaatında patlama,
- Devrim Muhafızlarına ait uçak düştü
- Fabrikada yangın çıktı,
- Patlama olmadı.

Almanya’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi konuyla ilgili bilgisinin bulunmadığını açıklarken, tüm gözlerin çevrildiği İsrail patlamayla ilgisinin olmadığını açıkladı. ABD’den yapılan açıklamada füze saldırısı iddiasının araştırıldığı, ancak bilgilerinin olmadığı yönündeydi.

Saatler sonra açıklama yapan İran İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cahanbahş Hancani, Buşehr eyaletindeki Deylem kenti yakınındaki patlamanın “düşman saldırısı olmadığını” bildirdi.

Sözcü, Associated Press’e yaptığı açıklamada, patlama sesinin, bir İran uçağı Deylem üzerinden geçtikten dakikalar sonra duyulduğunu ve bunun, düşman saldırısı olmadığını söyledi.

Buşehr’de bir askeri üs bulunduğunu ve İran askeri uçaklarının düzenli olarak bölgede uçtuğunu belirten sözcü, bunun yanlışlıkla açılmış bir dost ateşi olabileceğini öne sürdü. Sözcü, bölgede bir askeri tatbikat olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

ORDU: SALDIRI YOK

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), güneydeki Deylem kenti dışındaki patlamayla ilgili olarak, İran’a bir saldırının söz konusunu olmadığını söyledi. DMO’nun bir sözcüsü, Deylem yakınındaki patlamaya, bir İran uçağının yakıt deposunun düşmesinden kaynaklanmış olabileceği yönündeki haberleri de yalanlandı.

Sözcü, devlet televizyonunda, “Deylem kenti yakınına bir uçaktan füze atıldığı” ve ardından “bir uçağın yakıt deposunun düşmüş olabileceği” yönünde yer alan haberlerinin ikisini de yalanladıklarını söyledi, başka ayrıntı vermedi.


İran’ın Arapça yayın yapan kanalı El Alem, Deylam kentinin çevresinde yerleşimin olmadığı bölgede bu sabah şiddetli bir patlama olduğunu duyurmuş ve görgü tanıklarına dayanarak, bölgeye bilinmeyen bir uçaktan füze atıldığını kaydetmişti.

Televizyon daha sonra geçtiği haberlerde, görgü tanıklarının bir füzeden kaynaklanmış olacağını düşündükleri patlamaya, bir İran uçağından düşen yakıt deposunun yol açtığını bildirmişti.

Bir hükümet kaynağı, devlet televizyonuna açıklamasında, patlamanın sebebinin öğrenilmesi için yetkililerin olay yerine gittiğini belirtmiş, İçişleri Bakanlığı sözcüsü de bir uçaktan Deylem kentinin çevresine füze atıldığı haberini doğrulayamayacağını bildirmişti.

İran’ın Rus desteğiyle yaptığı ve bu yılın sonunda faaliyete geçmesi beklenen nükleer tesisi, Buşehr’de bulunuyor. Deylem de bu tesisin yaklaşık 100 kilometre kuzeyinde yer alıyor.


İSTİHBARAT BAKANI’NIN SABAHKİ AÇIKLAMASI


İran İstihbarat Bakanı Ali Yunusi, bu sabah yaptığı açıklamada, İran semalarında Amerikan casus unsurlarının bulunduğu yönünde daha önce çıkan haberleri doğrulayarak, bunların yaklaşmaları halinde vurulacağını söylemişti.

Yunusi, İran basınına yaptığı açıklamada, “İran semalarında ışıklı nesneler saptandı, bunlar Amerikan casusluk unsurları” demişti. “Uydulardan” söz eden Bakan, kısa süre önce Washington Post gazetesindeki haberde bahsedilen pilotsuz uçaklardan söz etmemişti.



ABD: PATLAMA HAKKINDA BİLGİMİZ YOK

Rusya’nın Tahran Büyükelçiliği, İran’ın güneyindeki Buşehr eyaletindeki nükleer reaktöre saldırı olmadığını bildirdi. Büyükelçilik sözcüsü, İran atom enerjisi kurumu ile temasa geçtiklerini ve reaktöre saldırı yapılmadığı bilgisini aldıklarını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, İran’daki patlama hakkında bilgileri olmadığını, ancak haberi araştırdıklarını kaydetti.

İran içişleri bakanlığı sözcüsü ülkenin nükleer tesisleri yakınında patlama olduğu haberlerini doğrulayamayacağını söyledi.

İran televizyonu şu anda patlamaya, bir İran uçağından düşen yakıt tankının neden olabileceğini söylüyor.

Bu açıklama öncesinde, İran devlet televizyonu, ülkenin güneyindeki Daylam kenti yakınlarındaki nükleer tesislerin çevresinde bir patlama meydana geldiğini duyurdu.

Haberde, patlamaya kimliği belirsiz bir uçaktan fırlatılan bir füzenin neden olduğu bildirildi.

Reuters’e göre, haberde şu ifadelere yer verildi; "İran’ın güneyindeki Buşher eyaletindeki Daylam kenti yakınlarında, sabah saatlerinde kuvvetli bir patlama meydana geldi.

"Görgü tanıkları, patlamaya bir füzenin neden olduğunu ve bu füzenin de 20 kilometre uzaklıktaki bir uçaktan fırlatıldığını anlattılar."

Amerika Birleşik Devletleri İran’ı bir süredir nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.

Tahran ise, nükleer programının barışçıl amaçlar taşıdığını, hedefin enerji üretimi olduğunu vurguluyor


CASUS UÇUŞ İDDİASI

Bu arada İran İstihbarat Bakanı Ali Yunusi, ABD’nin casus uçakları ya da araçlarının İran’ın nükleer tesisleri üzerinde uçtuğunu söyledi.


İran Öğrenci Haber Ajansı’nın (İSNA) haberine göre, Yunusi, İran halkının İran hava sahasında gördüğü, parlayan nesnelerin çoğunun, nükleer ve askeri tesislerde casusluk amacıyla kullanılan Amerikan araçları olduğunu belirtti.

ABD’nin uzun süredir İran hava sahasında casusluk faaliyetleri sürdürdüğünü ve parlayan nesnelerin de İran’da casusluk yapma amacının bir parçası olduğunu söyleyen Yunusi, “İran’ın, askeri ve nükleer alanda gösterdiği faaliyetler yasaldır ve kimse bu faaliyetlerimiz konusunda söz söyleme hakkına sahip değildir” dedi.

Yunusi, “Bu parlayan nesneler askeri ve nükleer tesislerimize yaklaştığı takdirde savunmamıza hedef olacaktır ve karşılık vermek için gerekli teçhizata sahibiz” diye konuştu.

Bakan Yunusi, ABD Başkanı George Bush’un İran’a yönelik tehditlerini yerine getirme gücü bulunmadığını da söyledi.

Washington Post gazetesi, ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayanarak, İran’ın nükleer programı konusunda kanıt elde etmek için yaklaşık bir yıldır insansız hava araçlarının İran üzerinde uçtuğunu yazmıştı.



bbc türkçe / aa
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 15:59:19
Güncelleme :16 Şubat 2005 Çarşamba 23:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?