19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İran'da Gül ve Harrazi'den sıcak mesajlar

Tahran’a bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran’daki deprem nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Gül, Türkiye’nin yardım etmek amacıyla İran’a prefabrik evler gönderdiğini ve arama kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi. Türk halkının İran halkının acısını derinden paylaştığını belirten Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin üzerine düşeni yapmayı devam edeceğini kaydetti.

"Türkiye ve İran iki komşu ülkedir. Derin tarihi bağları vardır. Sırınırımız bir çok ülkenin kuruluşundan eskidir. Bu bakımdan ilişikilerimizin derinliği ilişkilerimizin geleceğini de göstermektedir" diyen Gül, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden memnuniyetini dile getirerek, "İlişkilerin gelişmesi bölge halklarının menfaatinedir" dedi.

Güvenlik meseleleri halloldukça, istikrar geldikçe iki ülke kaynaklarının iki ülke halkının zenginlik ve refahı için harcanacağını söyleyen Gül, "Bu açıdan iki ülke arasında sık sık ziyaretlerin yapılması memnuniyet vericidir. Özellikle iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması memnuniyet vericidir. İran’ın son dönemlerde yabancı sermaye ile ilgili yasaları değiştirmesi memnuniyet veriyor. Bu yasaların değişmesi ülkeyi yabancı sermayeye karşı daha cazip hale getiriyor" dedi.

Irak konusunda temaslarda bulunduğunu söyleyen ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının altını çizen Gül, Irakla ilgili gelişmeleri gözden geçirdiklerini belirtti. Gül, Irak’ın toprak bütünlüğünün tüm bölge için önemli olduğunu vurgulayarak iki ülke arasında güvenlik konuları ile illişkilerin bulunduğunu kaydetti.

Bir İranlı gazetecinin, "Türkiye’de ABD’ye yeni üsler veriliyor mu?" şeklindeki sorusu karşısında Gül, bunun doğru olmadığını, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu, bu konularda yeni bir gelişme olmadığını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Harrazi ise Türk halkının ve devletinin yardımlarına teşekkür ederek, "Bu yardımlar hiçbir zaman unutulmayacak" dedi.
Bir gazetecinin sorusu üzerine Harrazi, Irak’taki etnik temele dair federasyon tartışmaları hakkında, "Bu yeni bir tartışma değil. Bu konu ile ilgili değişik görüşler var. Hükümet Konseyi bu konuyu daha sonra görüşmek istiyor. Böyle şey bölgede hassasiyet doğurur. İran’ın toprak bütünlüğünün etnik durum gözönüne alınmadan korunmasıdır lazım" dedi.

TAHRAN
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2004 Cumartesi 23:55:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?