24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran'daki depremde ölü sayısı her dakika artıyor!

İran’ın güneydoğusunda bulunan Bam kentinde bu sabah meydana gelen şiddetli depremde kentin yüzde 60’ının zarar gördüğü ve 10 bin kadar insanın hayatını kaybetmiş olabileceği bildirildi.

İran’ın güneydoğusundaki Bam kentinde yerel saate göre 05.28’de İranlı yetkililere göre 6.3, Fransa’daki Strasbourg Deprem Araştırma Merkezi’ne göre 6.6, ABD’deki Jeoloji Araştırma Merkezi’ne göre ise 6.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremin şiddetiyle ilgili çelişkili bilgiler gelirken, kentte çok sayıda binanın çöktüğü ve çok sayıda da ölünün olduğu sanılıyor.

Hasarın tahminlerin ötesinde olduğu ifade edilirken, ölü sayısının 10 bin dolayında olduğu kaydedildi. Ancak bilgiler henüz resmi makamlar tarafından doğrulanmadı. Resmi telefon şebekelerinin çökmesi nedeniyle kentle bağlantı kurulmadığı ve kesin bilgilerin alınamadığı belirtildi.

İran Haber Ajansı İRNA’nın haberine göre, Kirman Valisi Muhammed Ali Kerimi, Tahran’ın yaklaşık 100 kilometre güneyinde bulunan tarihi Bam kentinin yaklaşık yüzde 60’ının hasar gördüğünü söyledi.

Kerimi, ölü ve yaralı sayısı konusunda bilgi vermedi, ancak yüksek olabileceğini ve şehrin telefon bağlantılarının çöktüğünü ifade etti. İran Radyosu ise çok sayıda insanın enkaz altında kaldığını bildirdi.

Yine İran kaynakları, Bam kentindeki yüzlerce kişinin yakın kentlerdeki hastanelere nakledildiği ve kurtarma görevlilerinin bölgeye gönderildiğini açıkladı. Acil Durumlar İdaresi ise yaralanan 400 kişinin Ciroft kentine gönderildiğini, depremde Bam kentinde hastanelerin de yıkıldığını belirtti. İran Kızılayı ise çeşitli eyaletlerden sağlık görevlileri ve yardım ekiplerinin yanı sıra çok sayıda çadır, gıda malzemesi, battaniye, soba, kıyafet ve ilaç malzemesini deprem bölgesine gönderdiklerini duyurdu.

Bu arada, Bam kenti yakınındaki 3 kentte de deprem hissedildi ve bu bölgelerde de hasar meydana geldi. İran’da son olarak geçen yılın Haziran ayında bir deprem meydana gelmiş ve 230 kişi hayatını kaybetmişti.

TAHRAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2003 Cuma 14:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?