17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İran'dan güvence: 'PKK'ya gereken yapılacak'

Erdoğan-Arif görüşmesinde iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler ile uluslararası ve bölgesel konular ele alındı.

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel konusunda İran’ın işbirliğine teşekkür eden Erdoğan, bölgedeki gelişmelere karşı da ortak tavır oluşturulmasının önemine değindi.

Erdoğan, Atom Enerjisi Ajansı’na yapılan bildirimlerde İran’ın daha hassas olması gerektiğini ifade ederek, bu sayede spekülasyonların da önlenebileceğini kaydetti.

Doğalgaz konusunda da iki ülkenin enerji bakanlarının bir araya geleceğini ifade eden Erdoğan, "Enerji bakanlarımız içeriye kapansınlar, sorun çözülene kadar çıkmasınlar" ifadesini kullandı.

Görüşmede, Irak konusu da gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünü önemsediklerini, etnik bir grubun diğer bir etnik grup üzerinde üstünlük kurmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

KKTC’ye yönelik ambargonun kaldırılması konusunda İran’dan da destek beklediklerini belirten Erdoğan, iki ülke arasında karşılıklı heyetlerin temaslarda bulunabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Arif de kitle imha silahlarına "felsefi" olarak karşı olduklarını, İran’ın nükleer silahı bulunmadığını dile getirdi.

Arif ayrıca, iki ülkenin ekonomik anlamda işbirliğini daha ileri bir seviyeye getireceğini dile getirerek, İran, Türkiye ve Pakistan arasında serbest ticaret bölgesi kurulabileceğini söyledi.

İran’ın, İhracatı Geliştirme Bankası’nın ihracatı geliştirmek için Türkiye’ye kredi vermeye hazır olduğunu ifade eden Arif, Eximbank’ın da aynı yöntemle kredi verebileceğini kaydetti.



sansürsüz
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 15:03:45
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 13:11:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?