19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İran'dan nükleer faaliyetlere devam

Tonlarca uranyumun zenginleştirilmeye başlandığı yönündeki açıklama, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gholamreza Aghazadeh tarafından yapıldı.

Oysa Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu haftasonunda aldığı kararda, İran’a, uranyum zenginleştirmeye yönelik her türlü faaliyeti askıya alma çağrısı yapmıştı.

Uranyum zenginleştirme işlemi sonucu santrallerde enerji üretmek ya da silah geliştirmek için nükleer yakıt elde etmek mümkün.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi bugün ülkesinin barışçı nükleer teknoloji geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Muhammed Hatemi, uluslararası denetim sürecinin sona ermesine neden olsa da, bu çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Hatemi, "İran seçimini yapmıştır. Barışçı nükleer enerjiye evet, atom bombalarına hayır diyoruz" dedi.

Muhammed Hatemi, İran-Irak Savaşı’nın başlamasının 24. yıldönümü nedeniyle düzenlenen bir askeri törende yaptığı konuşmada, İran’ın yasal haklarını tanımanın ve işbirliğinin yolunu açmanın, başkalarına düştüğünü vurguladı.

Geçit töreninde, İran’ın geliştirdiği uzun menzilli balistik füze Şahab 3 de sergilendi.

Şahab 3’ün, nükleer başlık da takılabilecek bir füze olması, birçok gözlemciyi endişelendiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Tahran Yönetimi’ni, gizli bir nükleer silah programına sahip olmakla suçluyor.

Tahran muhabirimiz Frances Harrison ise İran liderlerinin, siyasi görüşlerinin farklı olmasına karşın, ancak ülkenin nükleer programıyla ilgili tartışmalarda beraber haraket ettiklerini söylüyor.

Harrison’ın dikkat çektiği bir diğer nokta da, İran sorunuyla ilgili olarak, Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki görüş ayrılıklarının azalmaya başlaması.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 15:48:22
Güncelleme :21 Eylül 2004 Salı 16:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?