19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İran'la Almanya arasında, 'anıt levha' krizi

İran Kürdistan Demokratik Partisi’nin 4 liderinin 1992 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’deki Mikonos Restoranı’nda öldürülmesi anısına, bu restoranın girişine bir anıt levha takılmasının ardından İran’ın misillemesi gecikmedi. İran, Almanya’nın Tahran Büyükelçiliği önünde İran - Irak Savaşı sırasında Saddam rejimi tarafından kullanılan kimyasal silahlardan etkilenen askerlerin anısına bir anıt inşa ettirdi.

Bugün düzenlenen törenle sergilenmeye başlanan anıt levha üzerinde "Alman Devletinin adı, İran halkına, İran - Irak savaşı sırasında meydana gelen büyük kimyasal faciayı hatırlatıyor. İran ve Irak halkı Almanya’nın o dönemdeki hükümetinin Saddam rejimine hediye ettiği, kimyasal silah üretme bilimi ve kimyasal silahların kurbanıdır. Her gün kimyasal silahlardan etkilenen çocuklarının ölümünü seyreden İran halkı, hiçbir zaman Almanya’nın bu cinayetlerdeki rolünü unutmayacaktır ’’ ifadeleri yer aldı.

Almanya’ya karşı sloganların atıldığı tören sırasında konuşan bir savaş gazisi, Alman hükümetinden İran halkından resmen özür dilemesini isterken, oksijen maskeleri ile törene katılan savaş malulleri dikkat çekti.

Savaş sırasında kullanılan kimyasal silahlar sonucunda hayatını kaybeden bir asker çocuğunun konuşması, törene katılanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu. Tören sırasında İran polisinin elçilik etrafında sıkı güvenlik tedbirleri aldığı gözlendi.

Uluslararası Sosyalistler Birliği’nin davetlisi olarak Almanya’nın Berlin kentine giden İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin 4 lideri, 17 Eylül 1992 tarihinde Mikonos Restoranı’nda uğradıkları silahlı bir saldırı sonucunda hayatlarını kaybetmişlerdi. Alman mahkemeleri, 1997’de verdiği bir kararla olaydan İran’ın o dönemdeki yetkilileri sorumlu tutmuştu.

TAHRAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2004 Cuma 15:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?