18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İş kazalarında bilanço ağır

Türkiye’de gereken güvenlik önlemleri alınmadığı için meydana gelen iş kazaları nedeniyle 21 milyar YTL’lik maddi kayıp oluyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Güçlendirilmesi (ISAG) Projesi Genel Koordinatörü Sadettin Baysal, günümüzde çalışma yaşamının önemli sorunlarından birini iş sağlığı ve iş güvenliğinin oluşturduğunu belirtti.

Ölümlü iş kazalarının yüzde 90’ının iş güvenliğine önem verilmeyen KOBİ’lerde meydana geldiğini ifade eden Baysal, “50’den az çalışanı olan işletmelerdeki ölümlü iş kazaları, büyük işletmelere göre iki kat fazladır. Türkiye’de de küçük işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiğini düşünürsek, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi daha iyi anlaşılır” dedi.

Baysal, Türkiye’de iş güvenliği ve sağlığına gereken önemin verilmemesi nedeniyle iş kazaları ve meslek hastalıklarının sayısının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“SSK istatistiklerine göre, 2003 yılında meydana gelen 76 bin 668 iş kazasında toplam 811 kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl 440 kişide de meslek hastalığı meydana gelmiştir. Bu iş kazaları sonucunda da yaralı kişiye yardım edilerek, işin aksatılması gibi nedenlerle beraber 2 milyon 111 bin 432 iş günü kaybedilmiştir. Kazalar nedeniyle, tedavi giderlerinin yanı sıra ölümle sonuçlanan kazalarda da SSK’nın ödemek zorunda kaldığı tazminat ücretleri ülke ekonomisi için büyük bir kayıptır. Hesaplarımıza göre Türkiye’de gereken güvenlik önlemleri alınmadığı için meydana gelen iş kazaları nedeniyle yılda 21 milyar YTL’lik (21 katrilyon lira) maddi kaybımız oluyor. İş güvenliği ve sağlığı konusunda Türkiye, dünyadaki birçok ülkeden geridedir. Bu rakam küçümsenemeyecek ölçüde yüksektir.”

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURULACAK

İş güvenliğindeki yetersizlik nedeniyle oluşan maddi kaybın önüne geçebilmek için ISGGM bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Güçlendirilmesi (İSAG) isminde bir proje hazırladıklarını kaydeden Baysal, Türkiye’deki iş sağlığı güvenliğini AB standartlarına çıkarma amacıyla hazırlanan proje çerçevesinde, işçi ve işverenden, işçi ailesine kadar toplumun her kesiminde iş güvenliği kültürünün oluşturulması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Baysal, şöyle devam etti: “ İş güvenliği kültürünü oluşturabilirsek, ülkenin iş kazaları nedeniyle oluşan yıllık 21 milyar YTL’lik kaybını çok daha aşağıya düşürebiliriz. İş kazaları nedeniyle olan ekonomik kaybın önüne geçebilmek için hazırladığımız projeyle, 2008 yılına kadar kaybımızı 4 milyar YTL’ye (4 katrilyon lira) indirmeyi planlıyoruz.”

AA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 12:21:17
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 21:00:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?