29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

İşadamının hesabını boşalttılar

İstanbul polisi, tarihinde ilk mali-terör operasyonu yaptı. Filmlere taş çıkartacak operasyon, El Kaide militanlarının bir tekstilcinin banka hesabını boşaltarak, 3.5 milyon dolarını nasıl buharlaştırdığını ortaya çıkardı

Laleli'de tekstil işiyle uğraşan Mardinli işadamı A.C, bir bankanın Beyazıt şubesindeki hesabında bulunan 3.5 milyon dolarına uzun süre dokunmadı. İşadamı, geçen temmuzda parasının bir bölümünü çekmek için oğlunu şubeye gönderdi.

Banka memuru, A.C.'nin hesabında hiç para olmadığını gördü. Hesabının boşaltıldığını anlayan işadamı bankadan şikayetçi oldu. Banka dolandırıcılıkla ilgili müfettiş görevlendirdi. Müfettişler, A.C.'nin hesaplarındaki oynamaları tek tek inceledi. Bankada görevli Hatice I. ve Engin I.'nın şifreleriyle A.C.'nin hesabına girdiğini ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfayı kopyaladığını tespit etti. Devreye giren mali polis, banka görevlilerini sorguladı.

Şüpheliler ifadelerinin ardından serbest kaldı ancak polis işin peşini bırakmadı ve telefon irtibatlarını tespit etti ve Osman Ş. ile dolandırıcılığın yapıldığı tarihlerde sık sık görüştüklerini belirledi. Polis bu sırada dolandırıcılığın El Kaide militanı Faruk Ersoy ve Tarkan Dolunay'ca yapıldığını öne süren bir ihbar mektubu aldı. Terörle Mücadele Şubesi, Dolunay ve Ersoy'un El-Kaide militanı olduğunu doğrulayınca olayın boyutu değişti. Militan Ersoy'un, örgüte para sağlamak için örgüt üyesi Erdal Uçkan'la irtibata geçtiği belirlendi.

Uçkan'ın arkadaşı Osman Ş.'ye konuyu anlattığı ve onun da tanıdığı bankacılar Hatice İ. ve Engin I.'la görüştüğü tespit edildi. Osman Ş.'nin iki bankacıya arkadaşlarına bazı bilgiler vermeleri karşılığında 5 bin ile 10 bin lira arasında para ödediği belirlendi.

ALTIN ALIP KAYIPLARA KARIŞTILAR

2 banka çalışanından kimlik bilgilerini alan El Kaide üyesi Dolunay ve Ersoy, A.C.'nin kimlik bilgileriyle sahte kimlik çıkarttı ve Sakarya'da iki ayrı bankada A.C. adına hesap açtırdı. A.C.'nin hesabında bulunan 3.5 milyon doları (dönemin kuruyla 4 milyon 700 bin lira) 2 ay içinde bu hesaplara aktardılar.

Militanlar bu hesapları da bazen ATM'lerden para çekerek, bazen de kuyumculardan altın alarak erittiler ve paranın izini kaybettirdiler. Mali polis bir yıl süren çalışmanın ardından geçtiğimiz ay ikinci operasyonu başlattı. Baskınlarda bankacı Hatice I, Engin I ve aracılık eden Osman Ş. olaya karışan Zekayi S. tutuklandı. Sahte kimlikle izlerini kaybettiren El-Kaide militanları Tarkan Dolunay, Faruk Ersoy, Erdal Uçkan ve 5 kişi ise aranıyor.

...
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2011 Cuma 11:30:37
Güncelleme :9 Aralık 2011 Cuma 11:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?