26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'İsa'nın kefeni' sahte...

‘Torino kefeni’ veya ‘İsa’nın kefeni’ olarak bilinen, Hz İsa’nın çarmıhtan indirildikten sonra sarıldığı ve yüzünün şeklini taşıdığı iddia edilen keten kumaşın sahte olduğu bir kez daha ispatlandı.

İtalya’nın Pavia Üniversitesi’nden organik kimya profesörü Luigi Garlaschelli, Ortaçağ’da bulunan malzeme ve teknikler kullanarak Hz İsa’ya ait olduğu iddia edilen kumaşı ucuz malzemeler ve son derece basit bir yöntemle o günün koşullarıyla yeniden üretti.
Garlaschelli, yeniden ürettiği kefeni bir gönüllünün üzerine örttü ve asit izleri içeren bir pigmentle ovaladı. Yüz için de bir maske kullandı. Kumaş, bir fırında ısıtılarak yapay olarak eskitildi ve yıkandı. Bu işlem pigmenti çıkarırken, geriye kefendeki ize benzer yarım tonda bir görüntü kaldı. Ardından kefendekine benzer biçimde delikler, hafif yanık, kan ve su lekeleri eklendi. Garlaschelli, sunumunda, “Dünyanın en iyi laboratuvarlarında yapılan karbon tarihlemesine inanmayanlar, tabii ki bana da inanmayacaklar” dedi.

Hâlâ değerini koruyor
İlk kez 1350’lerde Fransa’da sergilenen kefen, 1578’de İtalya, Torino’daki San Giovanni Battista Katedrali’nde tutulmaya başlandı. 1988’de karbon-14 yaş belirleme testine tabi tutulan kefenin 700 yaşındaki keten bitkilerinden yapıldığı belirlendi. 1260-1390 arası bir tarihe ait olduğunun belirlenmesiyle gözden düşmesine rağmen kumaş dini çevrelerde değerini hâlâ koruyor ve çok ender olarak halka gösteriliyor.

radikal
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 21:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.9.xxx Tarih : 7.10.2009 22:28:57

isanın bile hala daha var olup olmadığı tartışılıyor çünkü adı meryem olan ve isa isminde bir yarı tanrı çocuğu doğuran bir çok kadın hikayesi  eski pek çok tablette geçiyor yani tanrının çocuğu hikayesi yazılı olarak bile en az 5 bin yıllık bir hikaye  belkide tapınaklarda anasız doğan pek çok çocuğa bu isim verilmiştir zaten tabletler bunu destekliyor