17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İşçi doktordan fazla vergi ödedi

Doktorlar, mühendisler, avukatlar ve mimarlar, devlete yılda ortalama 2 milyar lira vergi ödeyen bir işçi kadar vergi ödemiyor.

Haftalık Nokta Dergisi`nin Gelirler Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı araştırmaya göre, bir avukatın yılda ödediği gelir vergisi 1 milyar 300 milyon lira olurken, doktorların ortalama yılda ödediği vergi 1 milyar 200 milyon lirada kaldı. Buna karşın bir işçinin devlete ödediği ortalama gelir vergisi 2 milyar lirayı buldu.

Asgari ücretliden bile her ay maaşından kesilen vergi yılda 800 milyon liraya ulaşırken, gelir vergisi mükellefi meslek sahiplerinin ödeyecekleri vergiler beyanname usulüne göre tahsil ediliyor. Dev şirketler, bankalar, ticarethaneler masaya yatırıldığında vergideki adaletsiz yapı daha da net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Şirketleşmiş altın imalatı yapan bir ticarethanenin yıllık vergisi ortalama 2 milyar 100 milyon lira, demir-çelik imalatı yapan bir firmanın ödeyeceği vergi ise yaklaşık 63 milyar lira düzeyinde kaldı. Kayıtlı tüm şirketlerin ödediği vergi kurum başına ortalama 16 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Prof. Şükrü Kızılot konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ``Evde içilen musluk suyundan, açlığı bastırmak için alınan simitten, morgda yatan ölünün kefen bezinden yüzde 18 KDV alan devlet, elmas, pırlanta yakut gibi değerli taşları almak isteyenlerden alınan yüzde 18`lik KDV`yi neden kaldırır`` sözleri vergideki adaletsizliği ortaya koyuyor.
NOKTA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2004 Pazar 16:03:08
Güncelleme :22 Ağustos 2004 Pazar 16:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?