16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

İşçilikten gelen halden anlar!

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, "İşçilikten geldiysen işçinin halini anla" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ben işçilikten geldim” sözlerini anımsattı ve “işçilikten geldiysen, işçinin halinden anla” dedi.

Sezer, DSP Genel Merkezi’nde, DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk’le birlikte Asgari Ücretle Çalışanlar Derneği Başkanı Kazım Çorap ve beraberindeki heyetle görüştü.

Çorap, asgari ücretle çalışanların haklarını aramak amacıyla bu derneği kurduklarını belirtirken, “Biz asgari ücretin düşüklüğünden de vazgeçtik, özlük haklarımızı istiyoruz” dedi. Derneği kurduktan sonra işten çıkarıldığını, asgari ücretle çalışanların haklarının bir türlü verilmediğini kaydeden Çorap, DSP’den bu konuda destek istedi.

Sezer, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun da çalışma aşamasında olduğuna dikkat çekerken, “Sanırım yüzde 6 zam yapılacak. Yani rakam belli. Şu anda asgari ücret 419 lira. Brüt olarak ise 585 lira. Yapılacak zam yüzde 6 olursa, 25 lira artışla, 444 lira olacak. Gerçekten artık bu katlanılabilir değil. Zam oranı belli. Komisyon toplanıyor” dedi.

Sezer, Türk-İş’in 2007 verilerine göre açlık sınırı 697 lira, yoksulluk sınırının da 2 bin 270 lira olduğunu hatırlatarak, “Oysa Hükümet’in 444 lira olarak asgari ücreti belirlediği görülüyor. Öyle olunca, asgari ücret açlık sınırının da çok altında kalacak yine” diye konuştu.

Asgari ücretle ilgili vergi indirimi, sigorta primi indirimi yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Sezer, bu indirimler dikkate alınmadan zam yapılmasını, enflasyon ve refah payının da ayrıca artışa eklenmesini istedi.

GELİR 5 BİN DOLARSA, PAY VER

Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün konuşmalarında rakamlarla övündüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

“Başbakan bütün konuşmalarında Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, kişi başına gelirin 5 bin doları geçtiğini söylüyor. Sayın Başbakan’a ’Kişi başına gelir 5 bin doları geçtiyse bize biraz pay ver kardeşim’ demek lazım. ‘Geçti ama, enflasyon yüzde 6 olacak, en fazla yüzde 4 olacak. Zammı da bu kadar veriyorum’ demesi büyük haksızlık ve aslında sosyal barışın da bozulması anlamını taşıyor. Bu yaklaşımlar, çalışanları, kayıt dışılığa itiyor. O nedenle büyük sıkıntı var.”

İŞÇİLER DEĞİL GEMİ, EKMEK DAHİ ALAMIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk-İş Kongresi’nde “Ben işçilikten geldim” dediğini de hatırlatan Sezer, “İşçilikten geldiysen, işçinin halinden anla diyorum ben de. Hani gemi almak falan tamam.Allah daha çok versin helalinden de işçiler değil gemi, ekmek alamıyor şimdi. O nedenle Başbakan sadece işçilikten gelmenin reklamını yapmakla karın doyuracağını sanıyorsa, yanılıyor, işçilikten gelmiş birisi olarak, bazen de ‘ekonomistim’ diyor, onu
da üstüne koysun, asgari ücretlilerin durumunu ona göre belirlesin. Zammı belirlemişler, güya da komisyon topluyorlar, bu çok sağlıklı bir yaklaşım değil” diye konuştu.

ANKA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 17:50:24
Güncelleme :19 Aralık 2007 Çarşamba 05:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cevat kelle IP: 88.226.127.xxx Tarih : 18.12.2007 18:37:24

dsp bunu bekliyorum sol budur işde