18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’İşiniz Tanrı’ya kalmış’

Schröder, Alman parlamentosundaki soykırım tartışmasına müdahale edemeyeceğini belirterek ’’Almancada bir söz vardır: Açık denizlerde ve parlamentolarda işiniz Tanrı’ya kalmış’’ dedi. Fener Rum Patriği için "ekümenik" sıfatını kullanan Schröder, kendisi açısından önem taşıyan konunun gayrimüslimlerin durumu olduğunu söyledi. Schröder, "Türkiye, sözünde durdu, AB de durmalıdır" diye konuştu.

Ayrıntıları Cumhuriyet gazetesinin manşetten duyurduğu haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ’den Alman parlamentosu Bundestag’da tartışılan asılsız Ermeni soykırımına ilişkin kararın engellenmesi için destek alamadı. Schröder, Avrupa parlamentolarında Ermeni sorununu bilmeyen siyasetçilerin soykırım yönünde kararlar almasını eleştiren Erdoğan’a, ’’Almancada bir söz vardır: Açık denizlerde ve parlamentolarda işiniz Tanrı’ya kalmış’’ karşılığını verdi. Ortak basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan ile ortak tarihçiler komisyonu önerisine destek açıklayan Almanya Başbakanı, kapalı kapılar arkasında ise Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını açması beklentisini iletti. Başbakan Erdoğan ile Schröder, dün Başbakanlık’ta bir araya geldiler. Ermenistan ve Kıbrıs konularının öne çıktığı görüşmelerde ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB süreci, gayrimüslim azınlıkların durumu ve ekonomik ilişkilerin ele alındığı öğrenildi.

Ermenistan: Erdoğan, görüşmede Alman parlamentosunda Hıristiyan demokratlar tarafından gündeme getirilen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin karar tasarısından duyulan rahatsızlığı iletti. Erdoğan, Avrupa parlamentolarında Ermeni konusu ve tarih hakkında bilgi sahibi olmayan siyasilerin aldığı kararların Türkler ve Ermeniler arasında uzlaşma çabalarına zarar verdiğini iletti. Schröder ise Bundestag’da ele alınan karar tasarısının doğrudan soykırım iddiasına ilişkin olmadığını, hükümetinse parlamentodaki tartışmaya müdahale edemeyeceğini söyledi. Schröder, ’’Açık denizlerde ve parlamentolarda işiniz Tanrı’ya kalmıştır’’ ifadesini kullandı. Şansölyenin Erdoğan’a, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda sadece ’’inkâr politikası’’ ile bir yere varılayacağını, Türkiye’nin Ermenilere yönelik açılıma gitmesi gerektiği tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi. Schröder, Ermenistan sınır kapısının açılmasını önerdi. Almanya Başbakanı, ortak basın toplantısında ise ’’Erdoğan’ın ortak komisyon kurulması önerisini Ermenistan’ın kabul etmesini umuyorum’’ dedi.

Gayrimüslim azınlıklar: Schröder, Erdoğan ile görüşmesinde ’’AB sürecinde Türkiye’deki gayrimüslim azınlıkların durumunda iyileştirme bekliyoruz’’ dedi. Basın toplantısında ülkesindeki muhafazakâr kamuoyuna da mesaj veren Schröder, ’’Dini azınlıkların korunması AB’nin hedeflerinden biri. Bu durum Türkiye için de geçerli’’ diye konuştu. Schröder’in Erdoğan ile görüşmesinde, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasının gecikmesinin yarattığı rahatsızlığa da işaret ettiği öğrenildi. Schröder, basın toplantısında bu konudaki bir soruya, ’’Keşke bu konuda daha ileri bir aşamaya gelsek memnun olurdum’’ yanıtını verdi.

Kıbrıs: Rum kesiminin engellemeleri nedeniyle Kuzey Kıbrıs’a ’’doğrudan ticaret’’ konusunda yaşanan sorunlara işaret eden Schröder, Kuzey Kıbrıs’a 259 milyon Euro tutarında yardımın çıkması için ağırlıklarını koyacakları mesajını verdi. Türkiye’nin yapıcı tutumuna karşın çözüme varılamamış olmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Schörder, ’’Almanya Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak için elinden geleni yapacaktır. BM nezdinde Ada’nın yeniden birleşmesi için yeni bir girişimin başlatılması gerekir’’ dedi.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 04:53:15
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 13:43:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?