18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşkence emri 'büyük' yerden

Adam Brookes
BBC muhabiri


Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ın işgali ardından, Irak’ta cezaevlerinde tutulan tutsakların sorgusunda, aralarında köpeklerin de kullanılmasını içeren tekniklerin kullanılması izninin, Irak’taki en üst düzey askeri yetkili tarafından verildiği ortaya çıktı.

Belgeyi Amerika Sivil Özgürlükler Birliği ele geçirdi.

2003 yılının Eylül ayında, o dönemde Irak’ta görev yapan en üst düzey askeri yetkili olan general Ricardo Sanchez, bir bilgi notu hazırladı.

Dün ortaya çıkan belgeye göre, Sanchez, Iraklı tutsakların sorgusunda kullanılacak teknikler konusunda yetkilendirme yapıyordu.

Tutsaklara bağırmak ya da korkuların üzerine gitmek gibi tekniklerin çoğu ordunun yöntemleri arasında yer alıyor.

Ancak General Sanchez, bilgi notunda, bu tekniklere bazı eklemeler yapıyor.

Eklenen teknikler arasında sorguda köpeklerin kullanılması da var. General, bunun ’’Arapların köpek korkusunun kullanılması’’ olduğunu belirtiyor.

Notta, köpeklerin ısırmasının önlenmesi için ağızlarına bir cihaz takılması ve kullanılacak köpeklerin kontrol altında tutulması da isteniyor.

Sorguda ’’ışık kontrolü’’ diye tanımlanarak ışıkların yakılıp söndürülmesi ve tutsakların baskı yaratıcı pozisyonda durmaları, mesela dizlerinin üzerine çökmeye zorlanmaları da önerilen teknikler arasında yer alıyor.

Bilgi notunda, bu tekniklerin güvenli şekilde ve eğitilmiş personel tarafından uygulanması uyarısı da yer alıyor.

Ancak Amerika Bireysel Özgürlükler Örgütü, bu tekniklerin tamamının yasadışı olduğunu vurguluyor.

Örgüt, kendi ifadesiyle ’’geniş kapsamlı kötü muamele ve işkence uygulamaları’’ nedeniyle Sanchez ve diğer yetkililerin hesap vermeleri gerektiğini savunuyor.

Amerikan ordusunun Irak ve diğer bölgelerde tutsaklara yönelik kötü muamele uygulamaları ortaya çıkmaya devam ediyor.

Ordunun kendi soruşturmaları, işkence ve kötü muamele uygulamalarının kanıtlandığı yerlerde, bu uygulamaların üst düzey yetkililerce oluşturulan politikaların ürünü olmadığı görüşüyle sonuçlanıyordu.

Ancak şimdi Amerikan ordusunu eleştirenler, general Sanchez’in yazısını, üst düzey yetkililerin, aşırı sorgu tekniklerini kullanılmasına izin verdiği savını desteklemek üzere kullanılıyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 14:05:58
Güncelleme :30 Mart 2005 Çarşamba 14:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ebru toprakci IP: 83.217.145.xxx Tarih : 30.03.2005 15:38:36
Bu Irak lideri Amerikanin uşağıdır.Bu yaptiklari canavarlik Türkiyenin Amerikaya dahada düsman olmasina neden olmustur. Tüm müslüman ülkeler Amerikalilara vede Amerika'ya büyük düsmanlik beslemektedir. bir firsat beklemektedirler.Bin ladinler hepimizin icindedir.