18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşkenceci ABD askerinin savunması başladı

Irak’taki Ebu Gureyb Cezaevi’nde yaşanan skandalın elebaşı olmakla suçlanan ABD’li asker Charles Graner’in avukatları savunmalarına başladılar.

Avukatlar, 36 yaşındaki Charles Graner’in kendisine verilen emirleri uyguladığını söylediler.

Graner’in avukatları, savunmalarında Ebu Gureyb’de olduğu gibi, mahkumları çırılçıplak soyup üst üste dizmenin ya da boyunlarına ip bağlayarak kontrol altına almanın olağan uygulamalar olduğunu da savunuyorlar.

Ancak, savunma avukatlarının şahitlerinden bazılarının dün verdikleri ifadeler, Graner’i daha zor durumda bıraktı.

Tanıklardan biri, Graner’in kurallara uymayan bir asker olduğunu ve Ebu Gureyb’de uyguladığı yöntemlerin üstleri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda olmadığını söyledi.

Ebu Gureyb’deki olaylar sırasında cezaevinde görev yapan komutanlardan birisi, askerî jüriye, Graner’in defalarca emirlere itaatsizlik ettiğini söyledi ve bazı mahkumlarda belirlenen darp izlerinin ve yaraların nasıl oluştuğu konusunda yalan söylediğini belirtti.

Bir diğer tanık, Graner’in tüm Iraklılar’ı terörist olarak gördüğünü ve hepsinin disiplin altına alınması gerektiğini söylediğini anlattı.

Bu ifadelere rağmen jüri üyelerine, cezaevi gardiyanlarının soğuk duş, mahkumları uyutmama ve sorgulama öncesinde vahşi koruma köpekleriyle tehdit etme gibi teknikleri kullanmalarına izin verildiği de anlatıldı.

Hakkındaki iddialardan suçlu bulunması durumunda Charles Graner’in 17 yıl altı aya kadar ceza alabileceği belirtiliyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 13:11:34
Güncelleme :13 Ocak 2005 Perşembe 15:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?