18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

İşkenceci kadın askerin öyküsü

Lynndie Rana England. Bağdat’taki işkenceci Amerikalı kadın asker. 1982 yılında Kentucky’de doğdu. Bir tren yolu görevlisinin kızı olan Lynn’e atletik yapısı ve gözüpekliği yüzünden ‘erkek gibi’ diyorlardı. Şimdi herkes yüksek öğrenim parasını biriktirmek için Irak’a giden Lynndie’ nin nasıl olup da böyle bir işkence olayına karıştığının cevabını arıyor.

Annesine göre Lynn ‘yanlış zamanda yanlış yerde olan’ bir genç kadın. Lynndie’nin orduda yazman olarak görev aldığını söyleyen Terrie England, kızının emirlere uymak zorunda olan bir er olduğuna işaret ediyor.

Peki Bağdat’taki Ebu Garib Hapishanesi’nde elini tabanca gibi yapıp Iraklı çıplak mahkumun penisine doğru yönelten, bir mahkuma tasma takan Lynndie Rana England (22) gerçekte kim?

Lynndie, 1982 yılında Kentucky eyaletinde doğdu. Babası demiryollarında çalışıyordu. Ablası ve erkek kardeşiyle birlikte ava çıkar, kamp yapar, yüzer, eğlenirlerdi. Erkek çocuklar gibi atletik ve dayanıklı yapısından ötürü anne ve babası ona Türkçe, ‘erkek Fatma’ diye çevrilebilecek ‘tomboy’ benzetmesini yapardı. 44 yaşındaki annesi ava çıktıklarında Lynndie’nin çoğu zaman hayvan bile öldüremediğini söylüyor.

ŞİMDİ HAMİLE

Parlak bir öğrenciydi. Yüksek öğrenim hakkını kazanmıştı. Ailesi de yüksek öğrenim parasını karşılayabilirdi ancak Lynndie, bunu kendisinin karşılayabileceğini söyleyerek 21’inde orduya yazıldı. Liseden sonra Lynndie, bir tavuk fabrikasında ve IGA süpermarketlerinde çalıştı. 2002 yılının Mart ayında aynı süpermarkette çalışan James L.Fike ile apartopar evlendi.

Savaş başlayınca 372’nci askeri polis bölüğüyle Irak’a gitti. Orada işkenceciler arasında yer alan uzman Charles A.Graner (35) ile duygusal bir ilişkiye giren Lynndie’nin hamile kaldığı, şimdi ise Kuzey Carolina’daki Fort Bragg üssünde tutulduğu bildiriliyor.

Yaklaşan hortumun resmini çekecek kadar gözüpek

Lynndie England, diğer altı işkence şüphelisinin aksine henüz herhangi bir suçlamaya maruz kalmış değil, soruşturma sürüyor. İşkence olayını CNN’den öğrenen annesi, ‘Geçen Ocak’ta beni aradı, ‘Anne, kötü birşey oldu, ama benim için endişelenme’ dedi. Ancak böyle birşeye hazırlıklı değildim’ diyor. Annesi de bir zamanlar yaklaşmakta olan hortumun fotoğrafını çekecek kadar gözüpek olan Lynndie’nin bu sefer başının büyük bir belada olduğunun farkında...
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2004 Cumartesi 12:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?