24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

İşkenceciye devletten para desteği

Gözaltındakilere işkence yapmak suçundan yargılanan güvenlik görevlilerinin avukat giderlerinin İçişleri Bakanlığı’nca karşılandığı ortaya çıktı. Bakanlığın 2001 yılından 2004 yılı sonuna kadar geçen süre içinde işkenceci görevlilerin savunulması için avukatlara 18 bin YTL (18 milyar TL) ödediği belirlendi.

Diyarbakır Barosu Herkes İçin Adalet Projesi İşkenceyi Önleme Koordinatörlüğü’nün bir çalışması için Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu imzasıyla Bilgi Edinme Yasası kapsamında İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvuruyla verilen yanıt ulusal ve uluslararası kurumların işkence ile suçlanan güvenlik görevlilerinin savunulması sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü avukatlarının kullanılması yolundaki eleştirilerine karşın, bu tür davalarda sırasında resmi kurumların olanaklarından yararlanıldığını ortaya koydu.

Bakanlıktan, 1 Ocak 2001 tarihi itibarıyla işkence ve kötü muamele suçlarını düzenleyen TCY’nin 243. ve 245. maddeleri uyarınca yargılanan polis, jandarma ve korucular ile bunların savunması için varsa atanmış, tayin edilmiş avukatlar ve onlara ödenen ücretler hakkında bilgi istenildi.

Bakan adına 1. Hukuk Müşaviri ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü Osman Karakuş tarafından gönderilen yanıtta işkence ve kötü muamele suçlamasıyla açılan toplam 10 davada, 36 emniyet sınıfı personelinin tuttuğu 10 avukata, 18 milyar 922 milyon lira ödendiği belirtildi. Yazıda bu işlemin hukuka uygun olduğu vurgulanarak şöyle denildi:

’’Bilindiği üzere TC bir hukuk devleti olup söz konusu uygulamalar 2559 Sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunun’un Ek- 9’uncu maddesi ’Hakkında dava açılan polis için avukat tutma ve ücret ödeme usul ve esasları hakkında yönetmelik’ ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın 15’inci maddesi hükümleri doğrultusunda hukuka uygun olarak yapılmaktadır.’’

Diyarbakır Barosu Herkes İçin Adalet Projesi İşkenceyi Önleme Koordinatörü Avukat Vedat Güleç , bakanlığın polisleri işkence yapmaya teşvik ettiğini savundu. Yapılan ödemelerde çelişki ve tam bir keyfiyet olduğuna dikkat çeken Güleç ’’Yoksul bir insan ya da küçük bir çocuk için CMUK uyarınca avukatlık ücreti olarak 120 YTL (120 milyon TL) ödeniyor. Ancak polislere koruma sağlayan bu genelgede bir üst sınır yok. Yani işkence ile suçlanan bir polis gidip bir avukat buluyor, onunla istediği ücrete ve üst sınır olmaksızın anlaşıyor. Sonunda ortaya çıkan parayı yurttaşların vergisini toplayan devlet ödüyor’’ diye konuştu.

İşkence ile suçlanan polisleri savunan avukatların genellikle aynı kişiler olduğunu vurgulayan Güleç şöyle devam etti:

"Bu da insanın aklına bu işte bir rant olduğu kuşkusunu getiriyor. Bir hukuk devletinde ve işkenceye karşı sıfır tolerans diyen bir hükümetin olduğu ülkede olması gereken işkence gören kişinin mağdur olduğudur. Devletin işkence gören kişiye hukuki destek sunması gerekirken işkenceyi yapan memurunu koruması, hukuk devleti ilkesiyle ve kurallarıyla bağdaşmamakta, işkenceye sıfır tolerans söylemiyle de bağdaşmamaktadır. Olması gerekenin tam tersi yapılmaktadır."

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 13:50:37
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 14:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?