19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

İşkenceye Rumsfeld onayı

Guantanamo’da tutulan Afgan tutsaklara yönelik işkence içeren sorgulama tekniklerine, 2002 yılı Aralık ayında ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in onay verdiği belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, Guantanamo’daki mahkumların 4 saat boyunca "rahatsız edici pozisyonlarda tutulması", "başlarına çuval geçirilmesi", "20 saati bulan kesintisiz sorgulamalardan geçirilmesi", "köpeklerle korkutulmaları" ve "fiziksel zarar vermeden acı çektirme" gibi işkence tekniklerinin sıralandığı listeye Savunma Bakanı Rumsfeld onay verdi.

Benzer yönde daha önce yapılan yayınların Savunma Bakanlığı tarafından yalanlandığının ifade edildiği haberde, yurtdışında bulunan cezaevlerinde hala uygulanmakta olan ve Rumsfeld tarafından Nisan 2003’te yeni haliyle onaylanan sorgulama teknikleri listesinde, bu işkencelerden hangilerinin bulunmaya devam ettiği konusunda bakanlık yetkililerinin bilgi vermedikleri kaydedildi.

Haberde, Aralık 2002’de Rumsfeld tarafından onaylanan ancak daha sonra askeri avukatların itirazları ile karşılaşan işkence yöntemlerinin yeniden gözden geçirildiği ve bu gözden geçirilmiş listenin de 2003 Nisan’ında yine Rumsfeld tarafından onaylandığı bildiriliyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2004 Perşembe 22:41:07
Güncelleme :11 Haziran 2004 Cuma 23:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?